home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

20 godina Mazde 3

26 Okt 2023 - 07:35 Istorija Link
Mazda 3

Mazda3, takođe poznata pod imenom Axela na nekim tržištima tokom prve tri generacije, bila je popularan izbor u segmentu kompaktnih automobil

Početak

Godine 1999. Mazda je započela projekat zamene starih modela Familia/323/Protegé novim dizajnom hečbeka i limuzine. Ovaj projekat je vodio glavni dizajner Hideki Suzuki, a uključivao je saradnju između Mazdinih dizajnerskih centara u SAD-u, Nemačkoj i Japanu. Godine 2001. odabran je dizajn Hasipa Girgena, koji je proveo šest meseci usavršavajući ga u Hirošimi pre odobrenja za proizvodnju.

Konačni proizvod otkriven je 2003. godine na 60. salonu automobila IAA Cars Frankfurt Motor Show, a prva generacija Mazde3 predstavljena je u Japanu mesec dana kasnije. Brzo je stekla popularnost jer je bila automobil koji je pristupačan, zabavan za vožnju i kvalitetno napravljen.

Mazda 3

Godine 2006. Mazda je na Ženevskom sajmu automobila predstavila Mazdu3 MPS (Mazdina serija Performance) sa naglaskom na performanse. Bila je opremljena diferencijalom sa ograničenjem proklizavanja i snažnim 2,3-litarskim motorom sa turbopunjačem, istim onim koji se koristi u Mazdi6 MPS. Automobil je dobio pozitivne recenzije i od medija i od kupaca.

Evolucija i inovacija

Druga generacija Mazde3 predstavljena je 2008. godine i premijerno prikazana na salonima automobila u Los Anđelesu i Bolonji. Iako je još uvek koristila arhitekturu ‘C1’ koju su zajednički razvili Ford, Mazda i Volvo, ovaj model je bio ažuriran tokom svog životnog veka i uveo je tehnologiju Skyactiv i razne verzije performansi u liniju Mazde3.

Mazda 3

Model performansi MPS vratio se u drugoj generaciji i to sa poboljšanjima poput podešavanja ECU-a, podešavanja odnosa prenosa, poboljšanih kočnica, poboljšanja vešanja, poboljšanja klipova, poboljšanja sistema upravljanja i nekih kozmetičkih promena. Još jednom MPS je postao popularan izbor i za medije i za klijente.

Mazda 3 MPS

Sredinom 2013. godine stigla je treća generacija Mazde3 sa potpunijim skupom tehnologija Skyactiv i odmakom od zajedničke platforme ‘C1’. Te nove tehnologije su sada bile smeštene na novorazvijenom Mazdinom Skyactiv podvozju koje Mazda3 deli sa prvom generacijom CX-5.

Mazda 3

Mazda3 je takođe prva usvojila dizajnerski jezik Kodo i uvela inovacije poput GVC-a i Skyactiv menjača i motora.

Mazda 3

Simbolizujući Mazdinu predanost održivom Zoom Zoomu i pristupu sa više rešenja, treća generacija Mazde3 bila je osnova za koncept ‘Skyactiv-CNG’ koji se pokreće na komprimovani prirodni gas i demonstrira svestranost Skyactiv-G motora. Pogonski sklop ‘Skyacitv-Hybrid’, koji je delio tehnologiju sa Toyota Hybrid Synergy Drive sistemom, takođe se proizvodio i prodavao kupcima u Japanu, pokazujući Mazdinu predanost elektrifikaciji svoje linije modela.

Koristeći konceptni automobil Kai kao osnovu dizajna, četvrta i sadašnja generacija Mazde3 predstavljena je u novembru 2018. godine na sajmu automobila u Los Anđelesu i bila je prvo Mazdino vozilo koje predstavlja ambiciju ‘puta prema premiumu’. Ova generacija je takođe bila prva Mazda3 koja uvodi značajnu vizuelnu razliku između hečbek i sedan verzija. Upečatljiv dizajn osvojio je brojne nagrade u industriji – uključujući za najbolji dizajn godine na sajmu Svetskog automobilskog dizajna 2020. godine – kao i novopredstavljeni motor Skyactiv-X (Spark Controlled Compression Ignition) sa kompresionim paljenjem kontrolisanim svećicom (sada ažuriran na e-Skyactiv X), koji u kombinaciji sa novim 24-voltnim blagim hibridnim sistemom nudi poželjnu mešavinu karakteristika performansi dizela i benzinca.

Mazda 3

Četvrta generacija Mazde3 ima ugrađeno više čelika visoke čvrstoće u svoju strukturu, što je rezultiralo vrhunskom sigurnošću tokom međunarodnih regulatornih testiranja. Takođe je predstavila GVC Plus, poboljšanje u odnosu na GVC sistem u trećoj generaciji.

Posebno izdanje povodom 100. godišnjice

Povodom proslave 100. godišnjice Mazde Motor Corporation 2020. godine izdato je posebno izdanje Mazde3. Ovo izdanje se zasnivalo na vrhunskoj opremi i uključivalo je elemente dizajna inspirisane Mazdinim prvim putničkim automobilom, R360 Coupe. Sa svojom sedefastom bojom Snowflake White, bogatom bordo unutrašnjošću i karakterističnom oznakom, ovaj model ograničene serije se zaista izdvajao iz gomile.

Mazdin uticaj

Mazda3 je odigrala značajnu ulogu u oblikovanju imidža Mazdine marke od svog predstavljanja, i sa kumulativnom globalnom prodajom od preko 6 miliona, ona je jedan od Mazdinih najprodavanijih modela.

PR saopštenje

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Mazdačitanja : 1223Komentari