home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Za mnoge, Suzuki GSX-R 750 je pravi klasik i jedan od kultnih sportskih motocikala, ali će ga malo ko okarakterisati kao materijal za ‘’custom’’ mašinu.

S tim se nije složio Kurt Valter, glavni dizajner radionice ICON Motosports, koji je po sopstvenom priznanju veliki ljubitelj žestoke japanske mašinerije. Njegova je zasluga za stvaranje ove, po svemu posebne, kreacije.

Upoznajte “Majora Toma”, zasnovanog na modelu iz 1986. godine kada je GSX-R 750 lansiran na tržište Sjedinjenih Država, na kojem je ostavio izuzetan trag. Nakon 15 godina “kliničke smrti”, ovaj motocikl je nedavno počeo svoj drugi život.

Međutim, put do toga je bio naporan, jer je motocikl pronađen u jednom u skladištu u Oregonu u iziuetno lošem stanju. Prekriven prašinom, paučinom, rđom i svakojakom prljšavštinom, bilo je teško gledati ga u takvom stanju. To je samo bio dodatni izazov za Valtera i njegovu ekipu.

Radovi su počeli pre tri godine, kada je i dobio ime “Major Tom”, što je referenca na fiktivnog astronauta koji se pominje u više pesama Dejvida Bouvija (čiji je Valter veliki fan).

GSX-R danas izgleda potpuno drugačije. Uz izmene na ramu i podramu, dobio je prednji deo sa jednog Kawasakija ZX-7R, uz vrlo upečatljive alumijumske felne sa prve generacije Harley-Davidson V-Rod modela, ušuškane u Avon pneumatike.

Staviti felne sa “Harlija” na GSX-R je bio izuzetno naporan zadatak, koji Valter nikome ne bi preporučio.

Spoljašnji izgled je takođe veoma privlačan “na oko”, a zanimljivo je da je na rezervoaru za gorivo rađeno čak tri meseca da bi bio 7,6 centimetara uži. U njega sada staje manje goriva nego pre, ali mu je izgled daleko lepši.

Tu je i novi izduvni sistem, koji Valter opisuje kao “mešavinu Vance & Hines dreg jedinice i Yoshimura prigušivača”, ali najinteresantnija novina se nalazi ispod sedišta. Reč je o nitro sistemu, spremnom da “Majora Toma” lansira u orbitu!

I kao što Bouvijeva pesma “Space Oddity”, u kojoj se pominje major Tom kaže: “Uzmi proteine i stavi kacigu…”

Autor: Nikola Lasica

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 703Komentari