home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Jedan super-automobil definiše njegov izgled, upravljačke karakteristike i dosta snage, a takav je slučaj i sa LightRider modelom, električnim motociklom napravljenim korišćenjem tehnologije 3D štampanja.

LightRider je delo ljudi iz APWorks-a, aero-kosmičke kompanije, koja se odlučila da umesto motora za svemirske brodove razvije sopstveni motocikl.

Tehnologija 3D šatampanja je omogućila dizajnerima da razviju ovaj izuzetno privlačni organski oblik. Ram je napravljen od više hiljada tankih slojeva u "krevetu" od metalnog praha.

Bionički algoritmi su definisali strukturu motocikla i to preko pristupa koji se koristi u aeronautici. Tako je motocikl dobio jačinu i optimalnu upotrebu materijala.

Kao rezultat toga, prototip je težak svega 35 kilograma, što uz 130 Nm obrtnog momenta daje odnos snage i težine poput super-automobila.

Međutim, performanse su ograničena. Maksimalna brzina je 80 km/h, a od 0 do 45 km/h ubrzava za 3 sekunde. Električna baterija ima autonomiju od oko 60 kilometara, a može se i menjati.

Ipak, motocikl se neće naći u serijskoj proizvodnji, već u ograničenom broju, ali spreman za drumsku upotrebu.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 598Komentari