home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Harley-Davidson Fat Boy

Harley-Davidson je uspeo da izdejstvuje nagodbu u slučaju vezanom za emisiju svojih motocikala.

Naime, 2016. godine je kompaniji iz Milvokija uručena kazna od 12 miliona dolara, nakon što je utvrđeno da prodaje nelegalne aftermarket komponente koje povećavaju emisiju. Uz to, Harley-Davidson se obavezao da izdvoji 3 miliona dolara kako bi pomenute komponente zamenio.

Međutim, ministartstvo pravde SAD je 2017. saopštilo da će izvršiti reviziju kazne.

Nakon četiri godine postupka, sud je doneo odluku koja ide u korist kompaniji, uprkos velikom protivljenju grupa za zaštitu prirode, ali i predstavnika 10 saveznih država, uključujući Njujork, Ilinois, Merilend, Vermont, Vašington i Masačusets. Tako će Harley-Davidson izbeći plaćenje višemilionske kazne.

Sama kompanija nije priznala odgovornost u pomenutom slučaju, a njen glavni argument je bio da su delovi dizajnirani za korišćenje na takmičenjima, odnosno da nisu namenjeni za korišćenje na drumskim motociklima.

Interesantno je da je kompanija u međuvremenu posvetila dosta pažnje razvoju "zelenih" tehnologija, postavši prvi veliki proizvođača koji je lansirao proizvodni električni motocikl. U pitanju je model LiveWire.

Međutim, ostatak ponude ne vodi toliko računa o prirodi, jer veliki agregati na snažnim kruzerima američkog giganta imaju veliku emisiju.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 239Komentari