home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Speeder

Iako još uvek nismo ni videli jedan leteći automobil uživo, niti su oni zavladali gradskim ulicama kao što je predviđano u prošlosti, četvorotočkaši sa sposobnošću leta su izgleda već postali prevaziđena ideja.

Ovo je barem činjenica koju možemo prihvatiti zdravo za gotovo, ukoliko prihvatimo koncept Speeder modela, naučno-fantastični nebeski "motocikl", koji je prema pisanjima svog tima već prošao brojne test letove, a prema svemu sudeći ovaj leteći dvosed će biti dostupan za kupovinu do 2023. godine.

Jetpack Aviation kompanija, koja već proizvodi vertikalne propelere za let ljudi, nedavno je objavila da je njihov prototip letećeg motocikla prošao svoje test letove sa visokim ocenama. Prema najavama, slavna kompanija planira da proizvede dve potrošačke verzije za “običan svet” u roku od dve godine.

Speeder

Speeder je inžinjerski poduhvat koji je od Jetpack Aviaton kompanije zahtevao da napišu svoj sopstveni softver kontrole leta kako bi nadgledali i prilagođavali pogon – nakon mukotprnog rada tokom godinu ipo dana, njihov novi proizvod, koji izgleda poput običnog motora, automatski se stabilizuje u vazduhu, a za uzletanje i sletanje mu je potreban veoma mali prostor, dok takođe može funkcionisati sasvim autonomno.

“Ultralight verzija, koja ne zahteva licence pilota, može biti proizvedena za otprilike dve godine, dok bi eksperimentalna opcija bila spremna šest meseci nakon toga. Ultralight verzija bila bi brzinski ograničena na 96 kilometara na čas i vremensko trajanje leta od petnaest minuta. Eksperimentalna opcija bi zahtevala osnovnu pilotsku dozvolu za upravljanje, dok bi njena maksimalna brzina bila ograničena na 402 kilometra na čas”, objašnjava Jetpack Aviation CEO, Dejvid Majman.

Iako je u originalnom dizajnu projektovana opcija sa četiri turbine, što možete videti i na vizualima koji prate ovaj članak, finalni proizvodni model će imati osam – po dve na svakom ćošku, što će motoru pružiti bezbednost uz pomoć redundantnosti. Takođe, sve turbine će nudity impresivnu snagu, zbog čega će Speeder težak sto pedeset kilograma moći da ponese duplo veću težinu. Leteći motor takođe ima ručne kontrole, navigacijski ekran od 12 inča i radio sistem.

Osvežena verzija Speeder prototipa proći će kroz brojne, intenzivne testove ovog leta i jeseni, pre nego što se njena proizvodnja okonča, a veruje se da će čitav taj proces biti finalizovan do početka iduće godine. Prema navodima, Jetpack kompanija potpisala je ugovor sa Prometheus Fuels Inc, kako bi njihovi leteći motori koristili gorivo koje je sasvim karbonski neutralno.

U budućnosti, možemo očekivati da će vojne i javno-bezbednosne organizacije imati svoje leteće motore sa specijalnim pregradama i sedištima. Kako saznajemo, početna cena letećeg motora iznosi 381.000 dolara, a knjiga porudžbina je otvorena već sada.

Izvor: Autoexclusive.rs

Foto: Jetpack Aviationčitanja : 453Komentari