home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Energica Experia

Energica je tokom gran pri vikenda na Muđelu predstavila svoj novi sportski turer motocikl, koji nosi naziv Experia.

Novi model je prvi potpuno električni sportski turer svoje vrste koji dolazi na tržište. Za ratzliku od drumskih modela italijanske kompanije, Experia dolazi sa šasijom napravljenom od novog cevastog rama. U njoj se nalazi arhitektura dizajnirana specijalno za ovaj model.

Energica Experia

„Srce“ ove kreacije je potpuno novi PMASynRM električni motor, koji je postavljen na novom mestu i manje je težine od svojih prethodnika. U pitanju je moćna jedinica, ali ne toliko živahna kao ostali agregati u ponudi Energice.

Na raspolaganju ima 102 KS, uz 115 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ove brojke ne mogu da se porede s onima koje nude Ego i Eva modeli italijanskog proizvođača, ali su svakako za poštovanje. Što se autonomije tiče, Energica navodi da ona iznosi od 246 do 420 km.

Baterija je snage 22,5 kWh, što je najveća jedinica na nekom električnom motociklu. Od 0% do 80% se opcijom brzom punjenja napuni za 40 minuta. Tu je i mogućnost punjenja preko konvencionalnih utičnica.

Što se komponenti tiče, tu su Sachs podesive 43-milimetarske viljuške i zadnji amortizer, s 150 mm hoda. Tu su Brembo kočnice – 330-milimetarski rotori i radijalno postavljene čeljusti napred. Pomenućemo i ASB sa Bosch jedinicom za kontrolu rada motora.

Experia ima četiri režima vožnje: Eco, Urban, Rain i Sport, kao i četiri moda regenerativnog kočenja (High, Medium, Low i Off).

Na instrument tabli su dva USB porta, uz još dva smeštena u skladišnom prostoru. Energica navodi da će ponuda dodatne opreme biti povećana u budućnosti. Kada je reč o ceni, ona još uvek nije poznata, a trebalo bi da je saznamo u narednih nekoliko sedmica.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 389Komentari