home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Piaggio razvija motor s VVT sistemom

Piaggio namerava da upotrebi sistem varijabilnog otvaranja ventila (VVT) na svojim agregatima, koji bi mogli da se nađu na nekoliko modela, uključujući i Aprilijine.

Mnogi proizvođači koriste sistem varijabilnog otvaranja ventila na svojim motociklima, ali Piaggio - uključujući brendove kakvi su Aprilia i Moto Guzzi - nije među njima.

Čini se da će se to promeniti, jer najnoviji patenti otkrivanju VVT sistem. Konkretno se radi o V4 agregatu kompanije Aprilia, kakav u aktuelnom obliku pokreće Tuono V4 1100 nejked i RSV 1100.

VVT je tehnologija koja se koristi za podešavanje karakteristika motora pri manjim i većim brzinama. Tako agregat može biti agresivan na većim brzinama, ali i znatno mirnije na manjim.

Sistem kakav razvija Piaggio je jednostavan i ne zahteva uplitanje elektronike. Umesto toga, tri kuglice su postavljene na pogonski točak usisnog bregastog vratila; kada na kugle deluje centrifugalna sila, one se pomeraju ka spolja, menjajući tako istovremeno otvaranje usisnog i izduvnog ventila.

Po svojoj arhitekturi, ovaj sistem je sličan onom koji je Suzuki 2017. iskoristio na GSX-R 1000. Međutim, Suzuki je upotrebio 12 kuglica, 4 puta više. Rešenje s tri kuglice bi kao glavni benefit imao manje gubitke zbog trenja, ali i niže proizvodne troškove.

To znači da bi Piaggio VVT agregat mogao da se nađe i na modelima manje kubikaže, gde je ekonomska pristupačnost glavni faktor.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 334Komentari