home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Novi Volkswagen Gol

25 Jun 2008 - 13:58 Noviteti Link

Nama praktično nepoznat ali u Brazilu je Volkswagen Gol bestseler već više od 20 godina, a izvozi i proizvodi se i na ostalim tržištima, kao što su Rusija, Kina i Meksiko (ovde i napomena da je u nekim zemljama poznat i kao VW Pointer). Gol je inače od 1980., kada se pojavila njegova prva generacija, do danas u Brazilu prodat u više od 5 miliona primeraka, a još skoro milion ih je našlo kupce širom sveta. Zato ne treba da čudi da se pojavljivanje treće generacije ovog modela u Južnoj Americi smatra za jedno od najznačajnijih ovogodišnjih premijera (zvanična promocija če inače biti održana već za nekoliko dana, tačnije 29. juna).

Mada je Volkswagen danas zvanično objavio samo jednu fotografiju (prva slika) ovog malog automobila, na internetu se ipak mogu pronaći i druge slike, koji u potpunosti otkrivaju njegov izgled (uključujući i unutrašnjost).

Sem novog izgleda i unapređenog kvaliteta, možda i najvažnija promena se uz stvari odnosi na to da su motori sada postavljeni poprečno, a ne više uzdužno kao kod dosadašnjih verzija (što je bilo veoma neobično rešenje za jedan mali automobil). Novi Gol inače ima Volkswagenovu PQ24 platformu, koju koriste i VW Fox i aktuelni VW Polo, a pokretaće ga 1.0 i 1.6 litarski motori, koji sem benzina mogu da koriste i etanol. Najveći 1.8 litarski agregat je izbačen iz palete, a postoji mogućnost da Gol dobije i 1.4L motor iz evropske verzije VW Foxa, ali to za sada nije zvanično potvrđeno.

Paletu karoserijskih varijanti će kasnije dopuniti i sedan verzija, koja će na brazilskom tržištu napasti nedavno predstavljeni Peugeot 207 Brasil Passion (o njemu više OVDE). VW Gol je inače ranije već prodavan u limuzinskoj verziji (pod imenom VW Voyage), a zanimljivo je da je taj sedan izvožen i u SAD (od 1987. do 1993. godine), gde je komercijalizovan kao VW Fox.

Očekuje se da će se novi Gol prodavati ne samo u Brazilu i ostalim zemljama Južne Amerike, već i u Indiji, Kini, Rusiji, Meksiku, Iranu, Africi, a pominje se da bi se u Istočnoj Evropi mogao prodavati pod značkom češke Škode.

VIDEO : Volkswagen Golčitanja : 916Komentari

Stvarno je simpatičan model. Nisam do sada čuo išta o njemu (osim imena), ali primećujem da unutrašnjost uopšte nije folksvagenovska. Mislim na dizajn prednje konzole i upravljača.

Autor Stefko 26 Jun 2008, 02:05

meni se uopste ne svidja , n spolja ni unutra !

Autor denke 26 Jun 2008, 19:06