home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nakon što je pre nekoliko dana pre vremena na internet procurela prva zvanična fotografija, iz Forda su sada konačno stigle i ostale slike potpuno nove, druge generacije njihovog gradskog modela Ka, koji će svoju oficijelnu svetsku premijeru imati početkom oktobra ove godine na salonu automobila u Parizu.

Kao što je već dobro poznato, novi Ford Ka će deliti platformu i mnogobrojne druge komponente sa novim Fiatom 500 (a i proizvodiće se u istoj Fiatovoj fabrici u Poljskoj), ali će izgled ova dva automobila naravno biti potpuno drugačiji (razlika će biti i na ogibljenju, koje je Ford za novi Ka detaljno preradio).

I drugu generaciju Forda Ka (kao uostalom i novu Fiestu) odlikuje poznati Fordov kinetički dizajn, a naročito se ističe nos automobila, što je pre svega zasluga prepoznatljivog Fordovog dizajna branika sa velikim trapezoidnim grilom, kao i velikih prednjih svetala. Zanimljivom izgledu doprinose i točkovi smešeteni u same uglove automobila i kratki prepusti karoserije. Što se unutrašnjosti tiče (ima mesta za četiri putnika), ona je dobila bolje, kvalitetnije materijale i unapređenu ergonomiju.

Ford ni ovom prilikom nije zvanično objavio koji će motori pokretati novi Ka (nešto ipak treba sačuvati za salon u Parizu), ali prema ranijim informacijama, radi se o Fiatovim agregatima, koji se već ugrađuju u pomenuti Fiat 500. To znači da će paletu sačinjavati benzinci od 1,2 i 1,4 litra sa 69 i 100KS, kao i 1,3L dizel od 75 konja i 145Nm. Kasnije će ponuda možda biti proširena i sportskom ST verzijom sa 1,4 litarskim turbo motorom iz Fiata 500 Abarth i sa 135 konja (ST bi trebalo da zameni Ford Sportka). Najavljuje se i 2+2 kabriolet, manja karavan varijanta, kao i hibridni model, mada za sada o njima nema konkretnijih informacija.

Novi Ka će se u prodaji naći pred kraj ove godine, dok bi cene trebalo da budu slične onima koje važe za aktuelni model. U Velikoj Britaniji se očekuje da osnovna verzija novog Forda Ka košta oko 7500 funti (oko 9530 evra), a sportski ST oko 12.000 funti ili 15.250 evra.čitanja : 1881Komentari