home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanska Honda je svetsku premijeru svoje nove studije Insight Hybrid Concept održala još prošle godine na Salonu automobila u Parizu, dok će serijska verzija ovog hibrida imati zvaničnu promociju već 11. januara na predstojećem Salonu u Detroitu.

Mesto promocije naravno nije odabrano slučajno, budući da će polovina od oko 200.000 proizvedenih primeraka godišnje završiti u Americi, gde bi cena za osnovnu verziju mogla da iznosi veoma prihvatljivih 18.000 do 19.000 dolara. Prodaja će inače početi već na proleće.

Istovremeno su se pojavile i ove prve fotografije evropske verzije Insighta, koji se u odnosu na koncept iz Pariza i ne razlikuje mnogo; izmene se odnose pre svega na različita svetla, retrovizore, prednji branik i točkove.

Inspiracija za izgled Insight Hybrid Concepta je očigledno pronađena u Hondi FCX Clarity, dok je platforma potpuno nova. 

Podsećanja radi, ovaj konkurent mnogo poznatijoj Toyoti Prius je preuzeo ime od prve Honde Insight (lansirana je 1999. godine), s tim što sada automobil ima praktičniju hatchback karoseriju sa petora vrata i mesta za pet putnika. Dužina inače iznosi 4390 mm, širina 1695 mm, visina 1425 mm, međuosovinsko rastojanje 2550 mm, dok je težina 1180 kg.

Što se pogona tiče, Insight Hybrid će koristiti unapređenu verziju IMA (Integrated Motor Assist) Hybrid Drive sistema iz Civica Hybrid (u ovom slučaju kombinacija SOHC četvorocilindričnog benzinca od 1339 kubika zapremine, elektromotora i CVT transmisije).čitanja : 951Komentari

Mislim da je 200,000 primeraka godisnje bas previse optimisticki. Toyota Prius je kralj hybrida pa se ne prodaje u toliko brojeva. Honda nema bas neku pozitivnu istoriju sa hybridima. Jeste da su imali Insight, Accord hybrid i Civic hybrid, ali od svih tih modela jedino je Civic prezivela i prava je retkost na ulicama.

Autor F-150 06 Jan 2009, 05:17