home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nula potrošnja goriva, nula odavanje CO2 i nula buka: sa C Zero, Citroën proširuje svoj opseg kompaktnih vozila sa 100% električnim pogonom.

Novo gradsko vozilo je projektovano da učini pokretljivost po gradu lakšom, sa svojim kompakntim dimenzijama, brzim punjenjem, i dovoljnim opsegom za svakodnevna putovanja. I sve ovo u tišini koja čini da putnici zaborave na gradsku buku. C Zero je pravi koncentrat tehnologije i kreativnosti koji izazove sutrašnjice sreće danas.

Pošto je već proizveo više od 5.500 električnih vozila, Citroen ima iskustvo značajno za to što je preteča u tom tržišnom segmentu koji će značajno rasti u dolazećim godinama.

Spreman za izbacivanje u poslednjoj četvrtini 2010. godine, C Zero, razvijen u saradnji sa Mitsubishi Motors Corporation, je drugo električno vozilo ove marke, zajedno sa Berlingo First Electric, razvijenim sa firmom Venturi. U Francuskoj, oba ova modela se kvalifikuju za Vladin bonus od 5.000Eur.

PONUDA U SKLADU SA CITROËN-OVOM POLITIKOM

Dugo posvećeni politici smanjenja potrošnje goriva i odavanja gasova, Citroën, vodeći proizvođač ekoloških vozila, dodaje C Zero opsegu koji već sadrži obilje proizvoda koji su naklonjeni okolini.

Trenutna Citroën-ova dostignuća:

•C3 i DS3 modeli koji odaju 99 g/km CO2 će biti dostupni od izbacivanja

•Više od 30% Citroën-ovih prodatih vozila odaju manje od 120 g/km of CO2

Dolazeće tehnologije:

•Široka primena druge generacije Stop & Start sistema u 2010.

•Izbacivanje potpuno hibridnog vozila , DS5, u 2011.

100% ELEKTRIČNO VOZILO

Citroën C Zero je potpuno električno vozilo pokretano permanentno magnetnim sinhronim motorom koji daje 47 kW ili 64 bhp EEC od 3,000 do 6,000 rpm. Maksimalni obrtni moment od 180 Nm daje od 2,000 rpm. Snaga se prenosi na prednju osovinu preko redukcionog menjača sa jednom brzinom. Motor se pokreće litium-ion-skom baterijom poslednje generacije od 330 volti koja se sastoji od 88 50-Ah ćelija (za energiju od 16 kWh), postavljenom u centru vozila.  

Litium-ionska tehnologija drži težinu baterije niže u poređenju sa konvencionalnom tehnologijom dok nudi iste mogućnosti. Takođe je otporna na delimično punjenje, koje nema uticaj na dugotrajnost baterije.

LAKO SE PUNI, LAKO SE KORISTI

Punjenje C Zero baterije je dečija igra. Vlasnik prosto priključi kabl u 220V utičnicu. Potpuno punjenje traje 6 sati, dok je punjenje od 80% moguće za samo 30 minuta, koristeći spoljnu stanicu sa jednosmernom strujom od 125 A pri 400 V, za snagu do 50 kWh. Korišćenje vozila je jednako prosto. Kad vozač okrene ključ za paljenje, zvuk potvrdi da je vozilo upaljeno. Citroën C Zero se vozi kao obično vozilo sa automatskim menjačem. Tradicionalni merač goriva je zamenjen indikatorom baterije.

MOGUĆNOSTI I ODLIKE ZA DANAŠNJE POTREBE

Današnju vožnju karakterišu, nedeljno, kratka putovanja, u proseku manje od  40km, sa punih 70% putovanja kraćim od 30km. Citroën C Zero, je savršeno prilagođen potrebama svih vrsta kompanija, uključujući vlade, mesne vlasti i flote kompanija - i takođe onim kupcima koji traže vozilo sa izuzetno malim troškovima vožnje. Sa četiri prava sedišta (zahvaljujući mađuosovinskom rastojanju od 2,55m) i prtljažniku od 166l, C Zero je zadivljujuće tih za vožnju i ima mnoštvo opreme za udobnost i bezbednost. Osnovna oprema sadrži servo volan, ABS, TCS, ESP, električne podizače prozora, 6 vazdušnih jastuka, klimu i nezavisnu kutiju za hitne pozive.

GRADSKO VOZILO SA LAKOĆOM NA OTVORENOM PUTU

C Zero-ve kompaktne dimenzije, sa dužinom od 3,48m, i krugom okretanja od 9m, čine ga sigurnim da se izvuče i uvuče u gradskom saobraćaju. A sa brzinom od 130km/h i ubrzanjem do 100 km/h za 15 sekundi i 60-90 km/h za 6 sekundi, zajedno sa dometom od oko 130 km pri kombinovanoj vožnji, on se potpuno lako vozi na otvorenom. U Francuskoj, 70% dnevnih vožnji u toku nedelje, su ispod 30km, a ukupni prosek je 40km dnevno.

Izvor : Citroen.rsčitanja : 714Komentari

a cena? cena me zanima, i cena za zamenu baterija :)

Autor Petar 10 Nov 2009, 13:53