home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes A klase

Mercedes nas je još u decembru iznenadio objavljivanjem prvih fabričkih fotografija unutrašnjosti nove A klase, dok je kompletan automobil zvanično predstavljen danas, i to na posebnom događaju u Amsterdamu.

Mercedes A klase

Ovde treba pomenuti i da će šira javnost novu A klasu moći da upozna početkom sledećeg meseca na sajmu automobila u Ženevi.

Mercedes A klase

Što se pomenute unutrašnjosti tiče, ovde se između ostalog ističu digitalni instrumenti (od 7.0 do 10.25 inča), još kvalitetniji materijali, sedišta sa hlađenjem i masažom, kao i ventilacioni otvori u obliku turbine.

Mercedes A klase

Mercedes A klase

Posebno mesto zauzima novi infotainment sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience), koji ima sposobnost učenja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, kao i inteligentno upravljanje glasom. Ističu se i brojni sistemi asistencije, između ostalog Active Lane Change Assist, Active Emergency Stop Assist, Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist, Active Blind Spot Assist, Traffic Sign Assist, Active Parking Assist...


Takođe, Mercedes navodi da je unutrašnjost prostranija nego kod sada već stare generacije (napred recimo ima za 9 mm više mesta za ramena i 7 mm više za glavu), lakši je pristup na zadnja sedišta (gde takođe ima više mesta za putnike), dok je zapremina prtljažnika povećana na 370 litara.Sve ovo je bilo moguće zahvaljujući promenama dimenzija, što u praksi znači da je nova A klasa produžena za 120 mm (sada 4419 mm), šira je 16 mm (1796 mm), dok je međuosovinsko rastojanje duže za 30 mm (2729 mm).

Mercedes A klase

Mercedes A klase

Ovde i podatak da je nova A klasa najaerodinamičniji model u svojoj klasi, sa koeficijentom otpora vazduhu od 0,25.

Mercedes A klase

Mercedes A klase

Još ranije je najavljeno da je kvalitet vožnje značajno unapređen, uz povećanje torzione čvrstoće automobila, kao i smanjenjem nivoa buke i vibracija u putničkoj kabini.

Mercedes A klase

Mercedes A klase

U gami motora će se na početku naći samo dva benzinca i jedan dizelaš, ali kasnije će ponuda biti proširena, uključujući tu i sportsku AMG varijantu sa oko 400KS.

Mercedes A klase

Dakle, kupcima su na početku dostupni:

- A 200 sa benzincem zapremine 1332 kubika, 163KS i 250 Nm, najveća brzina 225 km/h, ubrzanje do 100 km/h za 8,0 sekundi sa sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (8,2 sekunde sa šestostepenim manulenim menjačem), potrošnja goriva po fabričkim podacima iznosi 5,1 l/100 km (5,6 l/100 km sa manuelnim menjačem)

- A 250 sa benzincem zapremine 1991 kubik, 224KS i 350 Nm, najveća brzina 250 km/h, ubrzanje do 100 km/h za 6,2 sekunde, potrošnja 6,0 l/100 km, menjač je sedmostepeni sa dvostrukim kvačilom

- A180 d sa dizelašem zapremine 1461 kubik, 116KS i 260 Nm, najveća brzina 202 km/h, ubrzanje do 100 km/h za 10,5 sekundi, potrošnja 4,1 l/100 km, menjač je sedmostepeni sa dvostrukim kvačilom

Prodaja startuje već tokom sledećeg meseca a, kao i obično kada Mercedes lansira nove modele, u ponudi će biti i Edition 1 verzija, sa 19-inčnim alu točkovima, aero paketom, mat sivim eksterijerom, zlatno-zelenim akcentima, bogatijom opremom..

Ivan Mitić – Autoblog.rs

čitanja : 2246Komentari