home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Hyundai Sonata Hybrid

Južnokorejski proizvođač Hyundai predstavio je automobil sa solarnim panelima na krovu.

Kako prenosi B92, Hyundai Sonata će na taj način moći da pređe čak 1.300 kilometara godišnje više ukoliko joj krov bude izložen suncu šest sati na dan.

Limuzinu pokreću benzinski 2,0-litarski GDi motor sa 152 KS i elektromotor sa 51 KS koji napajaju baterije. One se kao i kod ostalih hibridnih vozila dopunjuju regenerativnim kočenjem, ali im dodatnu energiju daju fotonaponske solarne ćelije.

Iako dodatnih 1.300 km bez plaćanja goriva ili struje deluje prilično primamljivo, loša strana je što ugradnja solarnih panela u krov nije ni jednostavna ni jeftina, pa će da se računa kao posebna dodatna oprema. Ako na to dodamo i povećanje težine automobila zbog tih panela, što direktno znači i povećanje potrošnje, tih 1.300 km, odnosno oko dva rezervoara goriva na godišnjem nivou trenutno nije toliko značajna.

S obzirom da Hyundai nije objavio cenu po kojoj će automobil sa solarnim krovom biti dostupan na tržištu, postavlja se pitanje koliko je on isplativ. Naravno, sve zavisi i od lokacije na kojoj će da se vozi, prednost će pre svega imati kupci iz zemalja koje imaju veći broj sunčanih dana.

Hyundai će solarnu Sonatu prvo lansirati kod kuće u Južnoj Koreji te na svom omiljenom tržištu u SAD.

Izvor: B92.net

Foto: Hyundaičitanja : 292Komentari