home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Günsel

Turska Republika Severni Kipar (TRNC) je javnosti predstavila prototipove prvih modela automobila proizvedenih u zemlji.

Dva modela su proizvedena nakon višegodišnjeg rada Univerziteta Near Est (YDÜ) i njegovih timova za istraživanje i razvoj. Projekat razvoja Günsela je prvi put pokrenut 2016. godine i tek je sada rezultirao predstavljanjem modela B9 i SUV-a J9.

Günsel

Premijer Ersin Tatar je napomenuo da ovo dostignuće označava svetli trenutak istorije Severnog Kipra. On je čestitao svima koji su bili uključeni u razvoj projekta prvog domaćeg automobila i rekao da je ovo događaj koji zemlju koja se u regionu često pominjala u negativnom kontekstu predstavlja u boljem svetlu.

Automobil će koristiti tehnologije na električni pogon a cilj je da za 8 sekundi postigne ubrzanje od 0 do 100 kilometara. Imaće električni motor od 120 kW/160KS, prenose turski mediji.

Serijska proizvodnja će početi 2021. godine a namera je da u prvoj fazi bude proizvedeno 2.000 automobila. Kapacitet će od 2025. biti povećan na 20.000 vozila godišnje. Protokol o saradnji je potpisan sa 800 kompanija iz 28 zemalja za delove koji će se koristiti u procesu proizvodnje.

Inače, plan o proizvodnji automobila na Near East Univerzitetu je postojao već pedeset godina a sada je konačno došlo do njegove realizacije.

Günsel je došao do stepena proizvodnje nakon 1,2 miliona sati rada a u procesu kreiranja je učestvovalo je 109 inženjera u timovima formiranim u kampusu Univerziteta.

Izvor: Biznisinfo.ba

Foto: Günselčitanja : 414Komentari