home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kia Sportage

Kia je objavila prve zvanične fotografije nove, pete generacije SUV modela Sportage (kodne oznake NQ5).

Treba napomenuti i da će novi Sportage po ranijim infromacijama biti na raspolaganju sa standardnim i dužim međuosovinskim rastojanjem (ova potonja verzija je za kinesko tržište), ali u oba slučaja sa značajno izmenjenim dizajnom u poređenju sa dosadašnjom generacijom.

Kia Sportage

Kia u saopštenju navodi da će novi Sportage uspostaviti nova merila u svom segmentu, što se odnosi na njegov napredni dizajn eksterijera i enterijera, tehnologiju povezivanja i veoma efikasne pogonske sklopove.

Kia Sportage

Primenjen je Kijin novi dizajnerski jezik "Opposites United" pa novi Sportage odlikuje mišićav stav i snažna, ali prefinjena silueta.

Kia Sportage

Zapaženiji novi detalji su, između ostalog, oštre karakterne crte. Na prednjem delu dominira trenutno prepoznatljiv i provokativan stav, sa crnom maskom i detaljnom grafikom koja se proteže preko celog novog "lica". Zadnji deo karakterišu mišićava ramena čije linije blago padaju do spoja sa uskim dnevnim svetlima koja obgrljuju novi Kia logo i amblem Sportage.

Kia Sportage

Slike enterijera otkrivaju prostor usmeren ka vozaču koji se poigrava "smelošću u karakteru, mekoćom u kvalitetu i inovacijama u tehnologiji", uz integrisani zakrivljeni ekran.

Kia Sportage

“Sa inspiracijom nađenom u etosu na tački susreta prirode i modernosti kreirali smo novi Sportage koji svojom avanturističkom, ali savremenom spoljašnjošću, prekrasnom unutrašnjošću i sa puno dosad neviđenih detalja izaziva dizajnerske norme,” rekao je Karim Habib, viši podpredsednik i vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra. “Sa novim Sportageom nismo hteli da napravimo tek korak napred nego smo se radije prebacili na potpuno drugačiji nivo SUV segmenta.”

Kia Sportage

Tržišno lansiranje startuje kasnije tokom ove godine, pa će više informacija biti saopšteno naknadno (o evropskoj verziji podaci slede u septembru).

Nezvanično, očekuju se i prednji i pogon na sva četiri točka, 6-stepeni manuelni i 7-stepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom, kao i bogata paleta pogonskih opcija (benzinski i dizel motori, mild hybrid, hybrid i plug-in hybrid verzije).

Sem toga, pominju se i adaptivno oslanjanje, kao i poluautonomni sistem vožnje (što znači da će Sportage u kraćim periodima moći da ubrzava, koči i upravlja samostalno).

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 3063Komentari