home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Blic.rs

"Reno“ je odlučio da izvuče maksimum iz trećeg generacije „lagune“ i logičnim redom je posle limuzine i karavana na ulice „izbacio“ i kupe, rešenje od kojeg je francuski proizvođač odustao još gašenjem legendarnog „fuega“.

Kupei su u međuvremenu prestali da budu obični automobili "skraćeni" za dvoja vrata i prerasli su u statusne simbole, odnosno nosioce svog imena. Takav je slučaj i sa „reno lagunom“. Elegantni kupe je prvi u porodici dobio šestocilindrične motore - benzinski 3,5-litarski 24V (238 KS), inače poznati iz „Nisanovih“ modela, i potpuno novi dizel 3.0dCi (235 KS). Upravo ga pomenuti agregati čine ekskluzivnom lovinom među ljubiteljima kupea kojima nije problem da izbroje i do 50.000 evra. Zato smo za „Blicov“ test uzeli nešto jeftiniji, ali ništa manje zabavniji model sa dvolitarskim turbo benzincem od 204 KS.

Lepši zadnji deo

„Renoovi“ dizajneri uspeli su da uz pomoć hromiranog grila sa inače pitomog lica porodične „lagune“ izvuku i naglase crtu agresivnosti. Ipak, neočekivano su zadržali identična prednja svetla i poklopac motora, verovatno radi smanjenja troškova. Šteta, jer su imali odličnu podlogu da se poigraju bar sa farovima. Pravo zavođenje kupaca počinje od A stuba i masivnih vrata bez okvira. Sa strane, „laguna kupe“ dosta podseća na BMW serije 6. Linija krova se dalje strmoglavo spušta prema za klasu originalnije urađenom zadnjem delu na kojem se ističu spojler u nastavku trećih vrata, moderna svetla i dvostruki završetak auspuha. Snagu daju široki bokovi ispod kojih se kriju točkovi od 18 inča. Nema sumnje da će Francuzi „zadnjicu“ kupe koristiti na nekim od svojih budućih modela. Možda i na novom „fuegu“?

Nedostaju detalj ili dva

Ušteda na novcu, ali i idejama, najbolje se oseća u kokpitu koji je praktično prekopiran iz limuzine, osim „podrezanog“ volana pozajmljenog iz modela „laguna GT“. Naravno, nisam očekivao kompletan redizajn inače ergonomski sjajno osmišljene unutrašnjosti, ali nije na odmet bilo dodati detalj ili dva na recimo instrument tabli. Čisto da se zna da ste za volanom kupea, a ne karavana. Kao što sam rekao, sve se nalazi na dohvat ruke vozača, koji može da uživa i u „debelom“, multifunkcionalnom kožom obloženom volanu, sportski „zasečenom“ sa donje strane. Korišćena plastika je kvalitetna, a završna obrada je besprekorna. Audio uređaj je vrlo dobar i nudi nekoliko praktičnih opcija za pronalaženje „pravog“ zvuka. Pedale su aluminijumske, kao kod GT-a, dok su prednja sedišta odlično profilisana i ne zamaraju pri dužim putovanjima. Pomoću elektronike lako sa pronalazi idealan položaj za volanom, a u hladnim danima dobro su došli i grejači.Bogata ponuda prostora

Prostora na prednjim sedištima ima dovoljno čak i za dvometraše, ali svako pomeranje unazad zagorčaće život putnicima na zadnjoj klupi. Vrata se široko otvaraju, što olakšava ulazak na drugi red sedišta u koji mogu da se smeste dve odrasle osobe. Za kolena, tu i tamo, ima mesta, ali viši od 180 centimetara imaće problema i glavom će dodirivati tapacirung krova. Sedišta se povlačenjem ručice (nalazi se pored naslona za glavu) elektronski pomeraju unapred i preklapaju, a zatim se vraćaju u prvobitni položaj tako da vozač i suvozač ne moraju ponovo da ih podešavaju. Savet je da pre izlaska dobro odmerite rastojanje do susednog automobila, jer se velika vrata, iako masivna, prilično lako otvaraju i možete da oštetite boju. Prtljažnik je i pored niske linije krova prostran (440 litara) i dovoljan je da primi dupla kolica za blizance. Moguće je i preklopiti naslon zadnjih sedišta, ako želite da prevezete predmete do 170 centimetara dužine.

Automobilski Tomba

Što se voznih osobina tiče, u tekstu za „lagunu kupe“ mogu da ponovim gotovo sve napisano za nedavno testirani model GT. Jedina promena je što smo tada sistem upravljanja na sva četiri točka zvali „active drive“, dok jer novi naziv koji se koristi kod kupea „4Control“. Iza dva imena krije se ista stvar, koja od GT-a i kupea čini Alberta Tombu u automobilskom slalomu. Sistem „4Control“ uz pomoć šasije i ogibljenja praktično „lagunu“ okreće oko svoje ose.
Na primer, kod polukružnog skretanja 464 cm dugački kupe „smotaćete“ kao da ste za volanom kraćeg „klija“, jer je prečnik okretanja smanjen za 10 odsto. Objašnjenje je bar na papiru prosto - pri brzinama do 60 kilometara na sat zadnji točkovi se zakreću suprotno od prednjih i to maksimalno za 3,5 stepeni.
Kupe zato lakše od konkurencije savladava oštre krivine. Zadnji točkovi se zakreću i pri brzinama većim od 60 km/h, ali ovaj put u pravcu prednjih i to do dva stepena. Tako se poništavaju sile koje žele da zanesu zadnji kraj. Upravljač je direktan, a haj-tek pomagala nisu uticala na komfor u vožnji, koji je ostao na nivou limuzine.Koči u mestu

Dvolitarski benzinac od 204 KS je prava mera za „lagunu kupe“. Motor dobro povlači i ne plaši se visokih obrtaja na kojima i isporučuje maksimalnu snagu. Ubrzanje od nula do 100 km/h je respektovanih 7,8 sekundi, a kupe prema fabričkim podacima može da se potera do 236 km/h. Naravno, nije sramota ni voziti sporije, kada se motor ponaša kao da je dizelaš. Umerenom vožnjom na autoputu potrošnja se spušta i ispod deset litara na 100 kilometara, dok u gradu i pri jačem stiskanju papučice gasa može da se i duplira. Na početku testa, samo u gradskoj vožnji, prosečna potrošnja je bila oko 15,5 litara, da bi izlaskom na otvoren put pala na oko 13 litara. „Reno“ ni ovaj put nije pogrešio sa izborom šestostepenog ručnog menjača, dok najvišu ocenu zaslužuju i snažne kočnice. U normalnoj vožnji ne ulivaju poverenje, ali pri naglom kočenju 1,6 tona teški kupe zaustavljaju u mestu.

Autor : Aleksandar Pijevac

Foto : Renaultčitanja : 7159Komentari