home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije

Opel Corsa prava je "success story", koja traje već 33 godine. Model prodat u nekih 12,5 miliona primeraka veoma brzo postao je bestseler, otklanjajući iz generacije u generaciju izvesne mane i nedostatke. Poslednja, dakle peta, logično bi trebala biti "dobra berba", što se u velikoj meri i potvrdilo prilikom prvog susreta, bez obzira što se ne radi o potpuno novom modelu!?

E da, propali "dil" sa grupacijom PSA lišio je Opel toliko željene nove platforme (Peugeota 208), što znači da je peta generacija nasledila mnogo toga od četvrte. Ovo ne treba automatski uzeti za zlo, Opelovi inženjeri svojski su se potrudili da koriguju mane prethodne, tako da je Corsa 5 u svakom pogledu pozitivno evoluirala. Možda najmanje u estetskom, gde ne treba biti vrsni automobilski znalac kako bi se već na prvi pogled uvidelo da se radi o jednoj Corsi.

Uz praktično neizmenjene spoljašnje dimenzije, zadržala je i slične proporcije, sa prednjim delom koji je snažno inspirisan manjim Adamom. Zapravo, razlike su uočljivije tek kada se stave jedna pored druge prethodna i nova verzija, kada do izražaja dolaze elegantnije forme poslednje. Uprkos tome, atraktivnost joj nije jača strana, čak i kada se radi o karoseriji sa troje vrata, sa izuzetkom sportske OPC. Pojedini konkurenti, tipa Fiesta, Clio, 208, Polo..., nalazim da poseduju znatno više karaktera. Stvar ukusa, no ovaj mali Opel poseduje nekoliko skrivenih aduta, u koje, verovali ili ne, spada i stari 1.3 CDTi.

Kompletan članak pročitajte na sajtu Vrelegume.rsčitanja : 1153Komentari

Zna li neko, zašto u ponudi Opel.rs postoje dve corse 1,3 CDTI sa 95 ks, obe EURO 6, jedna sa petostepenim ( skuplja ) i jedna sa šestostepenim menjačem ( jeftinija ), pri čemu ona sa petostepenim ima veću max. brzinu, bolje ubrzanje, manju emisiju CO2 i manju potrošnju?
Gde je "kvaka" ?
http://www.opel.rs/content/dam/Opel/Europe/serbia/nscwebsite/sr/13_Tools/01_Pricelists/RS_Corsa.pdf
Slično je (tehnički) i u HR, samo što je tamo skuplja ona sa 6 brzina.
http://www.opel.hr/content/dam/Opel/Europe/croatia/nscwebsite/hr/13_Tools/01_Pricelists/corsa_ng.pdf

Autor moron 30 Dec 2015, 09:19

moron
jedan motor je Fijatov, a drugi je "original" Opelov! :)

Autor carobnjak 30 Dec 2015, 10:17

carobnjak
Za ovo pitanje nismo stručni ni ti, ni ja, ali cenim da će neko već reći ...

Autor moron 30 Dec 2015, 11:16

moron
naravno, cekamo Orlovu ekspertizu... :)

Autor carobnjak 30 Dec 2015, 12:13

Ko zna zasto je to tako, istina je tamo negde... :)

Mozda je na lageru ostalo jos ovih sa 5 pa dok se to ne potrosi... :D

Autor Orlo 30 Dec 2015, 12:46