home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Leaf

Pre nekoliko meseci smo na stazi Navak probali potpuno električnog „jaguara“ od 400 KS koji nas je zaista impresionirao svojom snagom i ubrzanjem…

Ovih dana smo na gradskom testu imali najprodavanije električno vozilo Evrope, a to je Nissan Leaf, sa baterijom koja omogućava snagu od 150 KS i koja ovaj totalno električni automobil dovodi do brzine od 100 km. za 7.9 sekundi (sa jačom baterijom i za samo 6.9 sekundi).

Prvi utisak prilikom polaska električnog Nisana „lif“ je neobična tišina i baš lepo ubrzanje. Niste ni prevalili neki veći broj kilometara a u glavi vam se još vrzma misao da automobil koji vozite nema motor i da ga pokreće elektrika ili ako hoćete baterija…

Nissan Leaf

U svetu su električni automobili napravili pravi pravcati „bum“, što kod nas naravno nije reč o tome, iako smo dobili podatak da Srbija trenutno ima već oko 300 električnih vozila raznih marki.

Kod nas se polako ali sasvim sigurno širi priča o pogodnosti koje pružaju ovakvi automobili. Za sada mnogi sumnjičavo vrte glavom, medjutim, izvesno je da će se naša svest tim povodom promeniti, medjutim po našoj proceni za to će biti potrebno minimum 10 godina. Mnogo zavisi od cene koju će takva vozila u budućnosti imati i svakako od broja eksternih punjača na putevima, parkinzima, pumpama, tržnim centrima i tako dalje. Danas kod nas postoji samo nekoliko stanica za brzo punjenje baterija a veliki broj su spori punjači, kakvi su recimo u tržnim centrima.

Nissan Leaf

Kako stvari za sada stoje, „električari“ su idealni za gradsku vožnju. Baterije se mogu puniti  i u privatnoj varijanti preko već postojećih električnih utičnica, u našim domovima, ali i to je ograničeno na ona domaćinstva koja imaju lak pristup utičnicama (garaže i dvorišta). Razlika u vremenu punjenja je takodje ogromna. Na velikim stanicama se punjenje završava za oko 1 sat, dok u „kućnoj radinosti“ punjenje traje oko 10 časova.

Nissan Leaf

U svetu je naravno situacija potpuno drugačija. U Britaniji recimo prema nekim podacima sada postoji blizu 20.000 stanica za punjenje a cilj je da se ta brojka rapidno poveća. Mnoge koji razmišljaju o kupovini električnih vozila brine visoka cena, mali broj stanica za punjenje i dugotrajno napajanje baterija…

Mi smo našeg Nisana „električara“ sa uživanjem vozili uskim gradskim ulicama ali i širokim bulevarima. U početku je sve neobično, ali, kako kilometri protiču navikavate se na apsolutnu tišinu pa vam čak ne treba ni odlično ozvučenje i neka progodna muzika. Kada u toj tihoj vožnji shvatite da vaš Nisan ne zagadjuje vazduh i ne pravi buku onda vam kompletna vožnja uliva i neki osećaj ponosa i ekološkog zadovoljstva.

Naš Nisan lif ima početnu cenu od nekih 36.000 evra, štio nije malo, ali, kada se uzmu papir i olovka i kada se pogleda u budućnost, lako se dolazi do vrlo optimističkih brojki koje ukazuju da je kupovina električnih vozila dobar potez…… ali…..opet naglašavamo, kada se na putevima Srbije steknu pravi uslovi za napajanje baterija i kada električna vozila uz pomoć boljih baterija obezbede veću autonomiju (računajte da će to kod nas biti za oko 10 godina).

Nissan Leaf

Beogradska firma CEEFOR vrlo ozbiljno je pored ostalog posvećena električnim vozilima i pod sloganom „Zakoračimo u budućnost, Zajedno ! Sada!“ prodaje elektro punjače i polako širi mrežu eksternih stanica…..

Nisan life se još ne prodaje u Srbiji, ali, generalni direktor uglednog „Hit auto“, Zoran Dragoj nam je rekao:

„Do Nove godine ćemo okončati komercijalizaciju električnog Nisana life, jer želimo da pratimo savremena kretanja u automobilskoj industriji a električni automobili su već preplavili i Evropu i ostale kontinente. Još je rano da govorimo o ceni a ima i još mnogo toga što valja učiniti kako bi naši kupci bili potpuno zadovoljni. Ono što mogu da obećam je da će Hit auto ubrzo ponuditi jednu zanimljivu opciju.“

Što se tiče kvaliteta izrade i opremljenosti Nisana Leaf tu su ocene visoke. Snabdeven je najsavremenijom paletom neophodnih elemenata i kod ovlašćenog distributera Nisan, firme Hit auto, možete dobiti potpuni i veliki spisak standardne i dodatne opreme. U svakom slučaju, kupovinom električnog automobila zaboravićete kupovinu goriva, promenu ulja, auspuh i izduvne gasove…

Za kraj ovog prikaza valja reći da smo sa potpuno napunjenom baterijom, sa našim Nisanom u Beogradu prevalili 230 km. uz korišćenje štedljivog Eko moda i dugmeta "pedala" (koje omogućava usporavanje prilikom prestanka pritiska na papučicu gasa). Nisan nudi i opciju sa jačom baterijom a maksimalna cena tog modela je 46.500 evra.

Tehnički podaci za Nissan Leaf, Tekna, 150 KS:

– Dimenzije u mm (dužina, širina, visina): 4490 – 1788 – 1535

– Klirens (udaljenost od tla): 135 mm.

– Kočnice: Diskovi napred i nazad

– Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 7,9 sek.

– Maksimalna brzina: 144 km/h

– Masa: 1580 kg.

– Masa baterije: 303 kg.

– Kapacitet baterije: 40 Kwh

– Vrsta pogona: Potpuno električno vozilo

– Najveći moment: 320

– Pogon: Prednji

– Gume: 205/55 R16

– Punjenje: Punjač u vozilu, priključak za brzo punjenje, EVSE kabl za punjenje na kućnoj utičnici od 220V

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rsčitanja : 3152Komentari