home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Automobilski snovi ne prestaju ni u krizi  

Danas (25.9) se završava Međunarodni sajam automobila u Frankfurtu. Iako su mnoge zemlje suočene s ekonomskim teškoćama, u Frankfurtu se nije videlo mnogo od tih nevolja. Svi izveštavaju o „izuzetnom sajmu“.

I ove nedelje su hale 64. Međunarodnog sajma automobila pune ljudi i organizatori su veoma zadovoljni: po svemu sudeći, došlo je oko 900 hiljada posetilaca, čak desetak posto više nego na prošlom sajmu koji je održan 2009. godine. Iako je Nemačka na glasu kao oaza privrednog rasta u svetu poteškoća, čak svaki peti posetilac je u Frankfurt došao iz inostranstva, mnogi od njih iz Azije.

„Izuzetno snažan sajam“

Ni kod proizvođača se ne oseća baš mnogo od preteće nove recesije: izlaže nešto preko hiljadu kompanija što je pa za čak 30 odsto više nego pre dve godine. „Ovo je bio jedan izuzetno snažan sajam“, smatra predsednik Udrženja nemačke automobilske industrije Matijas Visman. „Ova godina će biti odlična godina za automobilski sektor“, kaže Visman i dodaje da su sva preduzeća s kojima je kontaktirao, veoma zadovoljna i imaju stabilno popunjene knjige narudžbi.

On doduše priznaje da jednostavno nije realno očekivati da se tako dobra godina prelije i u sledeću godinu, ali odbija vesti o naglom padu prodaje automobila možda već krajem ove godine: „Rast će se usporiti, ali nakon onoga što se videlo u Frankfurtu, proizvođači ne računaju sa recesijom“, kaže Visman.

Automobili i dalje bude emocije

Uprkos čitavoj hali posvećenoj isključivo automobilima na električni pogon, ovogodišnji sajam je opet pokazao da je pitanje automobila – emocionalno pitanje. I mladi i stari se još uvek mogu oduševiti lepotanima na četiri točka. Utoliko je i dalje najviše gužvi bilo oko tradicionalnog „domaćeg terena“ za nemačke proizvođače: luksuznih vozila gde je jedini ustupak bila njihova manja potrošnja i manje zagađivanje okoline - delimično zbog sve prisutnijeg hibridnog pogona.

Ipak, proizvođači su opet Frankfurt izabrali za preko 180 svetskih premijera novih vozila u svim segmentima, od luksuznih pa do malenih gradskih automobila i sportskih bolida. Mnogi proizvođači eksperimentišu s dvosedima kao alternativi velikim automobilima, posebno za gradski saobraćaj – ali nisu baš svi uvereni u uspeh tih projekata. No i ovaj sajam je pokazao da se proizvođači automobila svim silama trude da izađu iz zamke fosilnih goriva, ne samo električnim automobilima, nego i pogonom na vodonik – bez obzira na poteškoće koje su vezane za ovaj, naizgled nepresušni izvor goriva.

Autor: Anđelko Šubić (dpa, ap)

Odg. urednik: Nemanja Rujević

Preuzeto sa : Dw-world.de

VEZANE VESTI

Foto galerija: Salon automobila Frankfurt 2011

VIDEO: Salon automobila Frankfurt 2011
 čitanja : 1331Komentari

http://www.polovniautomobili.com/wiki-Zanimljivosti/mercedes-fascinantna-statistika.php

Tatko je tatko. :)

Autor PITBULL™ 25 Sep 2011, 13:50

Autor navedenog teksta zavrsava sledecom recenicom i nudi pravi odgovor:
"Da li su opravdano (post depresivno) silni i koliko je ovakav nastup rezultat realnog tržišnog stanja a koliko prazno marketinško spinovanje pokazaće vreme i to veoma brzo?"

Autor boris 25 Sep 2011, 17:25