home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Godišnjica je smrti Ayrtona Senne, po mnogima najboljeg vozača Formule 1 svih vremena (1.5.1994., Imola). Odustali smo od navođenja statistika i patetičnog teksta, jer onaj koga Senna zanima verujemo da zna sve ključno u njegovoj karijeri. Zato smo se odlučili za jednu zanimljivu analizu koju je ponudio McLaren, a vezana je uz nadimak ‘Rain man’, odnosno ‘kišni čovek’ koji je i obeležio celu njegovu karijeru.

Da je najbolji na kiši i to svetlosnim godinama od konkurencije, Senna je više puta pokazao u svojoj karijeri, ali ovom prilikom ćemo izdvojiti verujemo, najbolje odvezeni prvi krug trke u istoriji Formule 1.

Pogledajte grafičko objašnjenje i analizu čudesnog prvog kruga Ayrtona Senne u McLarenu po kiši u Donington Parku 1993. godine tokom VN Evrope, gde je u jednom (prvom) krugu prešao Wendlingera, Schumachera, Hilla i Prosta…

Zanimljivo je da je samo jednom u istoriji trka Formule 1 vožena u Donington Parku i to je bila ova o kojoj pišemo. Senna je u tom trenutku 1993. godine imao tri titule šampiona i bila je to šesta sezona da vozi za tim McLaren. Ayrton Senna je trku u Donington Parku 1993. godine za VN Evrope startovao kao četvrti u bolidu McLaren Ford V8. Prvi i drugi bili su bolidi Williamsa s vozačima Alain Prostom i Damon Hillom, treći je startovao Michael Schumacher u Benettonu, a iza Senne kao peti startovao je Karl Wendlinger u Sauberu.

Sam start Senna nije najbolje odradio, jer ga je odmah pretekao Wendlinger, ali iza prve krivine Senna prelazi Schumachera, par sekundi kasnije prelazi i Wendlingera, a ubrzo i Hilla, a u predposlednjoj krivini prvog kruga prelazi i Prosta, pa uzima prvo mesto. Verujemo da je ovo najluđi prvi krug u istoriji Formule 1.

Ali tu nije kraj, na kišnoj trci Ayrton Senna je bio najbrži i prebrz za sve konkurente, stvarao je prednost tako brzo i takvom lakoćom da je to bilo neverovatno. Kakvu je brzinu imao u odnosu na druge pokazuje i podatak da je na kraju trke Ayrton Senna drugoplasiranog Damon Hilla ostavio za celi krug.

Izvor: Automania.20minuta.hrčitanja : 1069Komentari