home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Taj FINSKI RELI je uvek donosio baš velika uzbudjenja a ovaj koji je u toku jedan je od najneverovatnijih. Najpre da sve ljubitelje relija obavestimo da su SEBASTIEN OŽIE i njegov suvozač ŽILIJEN INGRESIA dobro i da su se posle pregleda u bolnici vratili u svoj trkački tim.

Tamo su prebačeni posle prilično nezgodnog izletanja na četvrtom ispitu, kada je „ford fiesta“ svetskog prvaka u punoj brzini, posle jednog doskoka, desnom stranom, dakle onom gde je suvozač, udarila u drvo (na slici).

ŽILIJEN je dosta ugruvan ali obojica razmišljaju da nastave reli po pravilu RELI 2. Njima je naime veoma bitno da učestvuju na završnom POWERSTAGE ISPITU i da osvoje neki bod a u subotu će možda samo formalno startovati. Ipak sve će se znati u subotu ujtru i to najviše zavisi od INGRESIE i njegove povrede. OŽIE će po svemu sudeći zadržati lidersko mesto jer  njegov najveći konkurent TIJERI NUJVIL čini se nema izgleda za osvajanje podijuma a ni nekih ozbiljnijih bodova.

Ono što se danas dešavalo na FINSKOM RELIJU, po klizavom šumskom makadamu i na mnogim skakaonicama, nije mogao da predvidi ni najbolji poznavalac reli sporta, pa čak ni majstor nad majstorima, šef TOJOTE, TOMI MAKINEN.

Najmladji medju zvezdama, 26-godišnji Finaca ESAPEKA LAPI, 2014. ERC prvak i šampion WRC 2 iz 2016. godine pobedio je…… pročitajte dobro… NA OSAM BRZINSKIH ISPITA i posle 12 ispita vodi u generalnom ispred LATVALE SA 4.6 SEKUNDE !!!!!

Tačno je da se u tom NAJPOPULARNIJEM ŠAMPIONATU SVETA ZA AUTOMOBILISTE dešavaju prava čuda, ali ovo što je prikazao ESAPEKA LAPI, klinac u ekipi TOJOTA GAZO, sa „tojotom jaris WRC“ prevazilazi sve bajkovite priče. Čak ni TOMI MAKINEN ne može da dodje sebi od oduševljenja i velikog ponosa. Samo da vas podsetimo da je LAPI debitant u WRC 1 seriji. Na pretprošlom reliju na SARDINIJI ostvario je prve pobede na brzinskim ispitima u elitnoj klasi i pobedio je na Sardiniji čak ŠEST puta a sada je taj niz uvećao sa još OSAM trijumfa na brzincima. Cela FINSKA je u pravom transu. U toj zemlji je RELI sport broj JEDAN a vrlo dobro znate da su prave reli gromade potekle iz zemlje hiljadu jezera.

Da FINSKA PRIČA bude još lepša doprineli su i LATVALA, SUNINEN i HANINEN koji su u samom vrhu generalnog plasmana NESTE RELI FINLAND. U subotu se voze OSAM BRZINSKIH ispita, u nedelju ČETIRI, skoro je sasvim izvesno da će neko od FINACA osvojiti prvo mesto a verovatno će samo FINCI biti na podijumu.

Onaj o kome se danas najviše priča zove se ESAPEKA LAPI. Recimo još jednom, ima samo 26 godina, debitant je u seriji WRC 1 a u FINSKOJ je čak SEDAM puta bio brži od najboljih vozača današnjice.

Plasman posle 12 od 25 ispita:

1. LAPI - „tojota jaris“

2. LATVALA – „tojota jaris“ …+ 4.6 sek.

3. SUNINEN – „ford fiesta“ … + 19.0

4. BRIN – „sitroen C3″….+ 33.0

5. HANINEN – „tojora jaris“ ..+ 36.3

6. OSTBERG – “ ford fiesta“ …+ 44.7

7. EVANS – „ford fiesta“ … + 45.3

8. NUJVIL – „hjundai i20″ … + 59.2

9.  MIK – „sitroen C3″ ….+ 1.06.3

10. TANAK -„ford fiesta“ …. + 1.51.3 min.

Izvor: Mojsvetbrzine.rsčitanja : 431Komentari