home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vesti iz Formule 1

16 Dec 2018 - 23:45 Sport Link
Monza Lesmo

"Monca" ukida šikanu da bi bila još brža

Legendarna „Monca“ mogla bi da dobije novi izgled pred svoju stogodišnjicu koja će biti obeležena 2022. godine, prenosi „Gazeta delo Sport“.

Auto-moto savez Italije planira radikalne promene, koje uključuje ukidanje jedne šikane i redizajniranje druge Lezmo krivine, a spreman je da uloži 100 miliona evra.

Pred pregovore o budućnosti Velike nagrade Italije, prvi čovek Saveza Anđelo Stiki Damijani je otkrio da je plan da nova konfuguracija stazu učini još bržu da bi se zacementirala na poziciji ‚Hrama brzine‘. „Monca“ je i bez tih promena jedna od najbržih staza u kalendaru Formule 1.

Prvi predlog je da se ukine jedna od tri šikane, najverovatnije druga, što bi omogućilo da druga Lezmo krivina bude brža, kao što je slučaj bio pre nego što je modifikovana 1994. godine. Uz to, staza će biti proširena, biće napravljeni novi pristupni putevi, kao i nova glavna tribina, a pominje se i renoviranje legendarne ovalne staze.

Damijani je naglasio je da bi vraćanje ovala u upotrebu „Moncu“ moglo da učini jedinstvenom atrakcijom i u teoriji stazom dugom deset kilometara. Iako se suma od 100 miliona evra čini visokom, prvi čovek Auto-moto saveza Italije ističe da će se novac naći na neki način.

Da bi taj plan bio realizovan, prvi cilj organizatora Velike nagrade Italije je da se osigura ugovor sa Formulom 1 od 2020. godine, što još nije urađeno jer nije postignut dogovor oko cene sa Libertijem, vlasnikom šampionata.

Izvor: Sportklub.rs

Fetel: Verujem u Leklera

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je danas da očekuje da će u narednoj sezoni biti sve u redu na stazi izmedju njega i novog timskog kolege Šarla Leklera.

Fetel je četiri godine u Ferariju proveo pored Kimija Raikonena, sa kojim je imao dobar odnos van staze.

Raikonen će od sledeće godine voziti za Zauber, odakle je u Ferari došao 21-godišnji Lekler. On će uneti drugačiju dinamiku u ekipu i mogao bi da se bori sa Fetelom, koji je u poslednje četiri godine imao prednost u Ferariju u odnosu na Raikonena.

– Još ne poznajem dobro Šarla, ni on mene ne poznaje. Poznajemo se površno, on je dobro dete i ne očekujem da će biti nečeg pogrešnog na stazi. Bićemo rivali isto koliko smo Kimi i ja bili rivali. Pokušaćeš da budeš prvi, a to znači da ćeš pobediti sve ostale, uključujući i timskog kolegu, rekao je Fetel za Autosport.

Četvorostruki svetski prvak dodao je da svi žele da vrate Ferari na pobedničke staze.

– U poredjenju sa mnom, on je u drugačijoj fazi karijere. Vreme će pokazati, ali iz onoga što znam i koliko ga poznajem, čini se da je dobar momak, naveo je Fetel.

On se našalio, rekavši da je posle četiri godine „možda Raikonenu dosta svega“, ali je naglasio da će mu nedostajati Raikonenov mentalitet da „ne trpi gluposti“. Fetel je rekao da bi voleo da je Raikonen ostao u ekipi.

Obojica su na prošlonedeljnoj dodeli nagrada FIA rekli da će ostati prijatelji, iako više nisu u istom timu.

Lekler je po završetku sezone obavljao testove za Ferari u Abu Dabiju. On je rekao da će iskoristiti svaku priliku da napreduje, što uključuje i dobru saradnju sa Fetelom.

– Moram da nastavim da napredujem i koncentrišem se na oblasti u kojima sam i dalje slab. Pokušaću da naučim mnogo od svih u timu, kao i od mog klupskog kolege. Moram da se pripremim najbolje što mogu. Ne mogu da dočekam da sednem u bolid na prvom testiranju uoči nove sezone i u prvoj trci, rekao je Lekler.

Izvor: Beta.rs / Hotsport.rsčitanja : 469Komentari