home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
DTM Brends Heč

Kako prenosi Serbiaring, vozač BMW-a, Marko Vitman, pobedio je na autodromu pokraj Londona i doneo proizvođaču iz Minhena prvu DTM pobedu na ovoj stazi.

Na podijumu su prvi sprint šeste runde prvenstva završili Audi vozači Rene Rast i Niko Miler, a Pol di Resta je upisao prve krugove u vođstvu za Aston Martin.

DTM takmičare je danas u Engleskoj dočekalo za Ostrvo standardno promenljivo vreme. Na treningu se najbolje snašao pilot Audija Robin Frajns, a sama sesija je prošla bez mnogo uzbuđenja. Vremenske prilike su u kvalifikacijama, sa druge strane, priredile pravi triler, iz kojeg je najbolje izašao Marko Vitman koji je svoj “BMW M4 DTM” dovezao do nove pol-pozicije, ispred dvojca Audija Renea Rasta i Loika Divala. Samo Vitman i Rast su postavili vremena ispod 1 minuta i 16 sekundi. Najbolje plasirani “aston martin” u kvalifikacijama bio je onaj Pola di Reste, koji se domogao četvrte pozicije.

Prava havarija se dogodila ekipi WRT, čiji su vozači izleteli sa staze u kvalifikacijama. Na startu trke pojavio se samo “audi RS5 DTM” Džonatana Aberdina, dok auto Pjetra Fitipaldija nije bilo moguće popraviti do starta. Međutim, Brazilac očekuje da će se u nedelju takmičiti na Brends Heču.

Takođe pre trke je objavljeno da je BMW imao problema sa motorima, te su zatražili da koriste tri dodatna motora, čime su prekršili sportski pravilnik, pa njihova tri najbolje plasirana vozača na trci nisu imala pravo da donose poene proizvođaču iz Minhena. Trku nije započeo ni BMW vozač Joel Erikson, pa se na rešetki pojavilo 16 takmičara.

Di Resta se “katapultirao” na startu, pretekao je sve vozače ispred sebe i poveo pre prve krivine. Najveći gubitnici na startu su bili Timo Glok i Bruno Spengler, čiji su “BMW-i M4” pali na samo začelje. Rast je slabije krenuo i izgubio poziciju od Divala. Već u prvom krugu je odustao vozač Astona Džejk Denis sa polomljenim zadnjim krilom. Britanac je izvukao najdeblji kraj u incidentu u kome je njegov kolega po brendu Danijel Hunkadelja udario u Gloka, a ovaj je Denisa saterao u zid. Za to je španski automobilista kažnjen prolaskom kroz pitlejn.

Radost zbog prvog DTM vođstva među poklonicima Aston Martina nije potrajala. U trećem krugu objavljeno je da je Di Resta pod istragom zbog potencijalno preranog starta, koji je golim okom bilo apsolutno nemoguće zapaziti. Škotu je ubrzo izrečena i kazna od pet sekundi koju je morao da odsluži prilikom obaveznog pit-stopa. Za nešto raniju posetu boksu su se odlučili Džejmi Grin i Aberdin, u 7. krugu.

U duelu dva “audija RS5” pobedio je Majk Rokenfeler koji je pretekao Nika Milera za peto mesto, a Švajcarac je posetio garažu u 12. krugu. Rast je pretekao Divala u 14. krugu (pre bi se reklo da ga je Francuz propustio) i krenuo u poteru za Vitmanom, koji je u istom krugu izveo obaveznu promenu guma. U sledećem krugu Dival i Rast su posetili boks, a na izlazu su se “ukrstili” sa grupom u kojoj su bili Vitman, Grin i Miler. Grin je najpre uspeo da zadrži Vitmana pošto je već imao zagrejane gume, međutim, u pokušaju da pomogne kolegama koje su izlazile iz pitlejna, pogrešio je i proširio putanju na Padok hil krivini, pa su ga prošli i Vitman i Audi kolege Miler i Rast. Di Resta je zbog kazne izgubio mnogo vremena u boksu i našao se iza svih “audija”. Rast je bez mnogo muke prestigao Milera u 19. krugu i izbio je na drugo mesto, a Rokenfeler je dobio duel sa Grinom.

Nakon što su svi vozači obavili obaveznu promenu guma, Vitman se vratio na vodeću poziciju, ispred četvorke Audija: Rasta, Milera, Divala i Rokenfelera. Nakon kasnije posete boksu, Frajns je iskoristio sveže gume, sustigao i pretekao Di Restu za šestu poziciju. U 30. krugu, Džejmi Grin je izveo i drugi pitstop, posle čega se vratio na stazu na poziciji 14.

BMW-i Filipa Enga i Šeldona van der Lindea počeli su da sustižu Di Restu. Eng je vozaču Aston Martina preoteo sedmo mesto u 31. krugu, i to po spoljnoj putanji Druids ukosnice. Frajns je nastavio da napreduje, pa je u 35. krugu pretekao Rokenfelera, a u 36. Divala i našao se na četvrtom mestu. U 38. krugu, Eng se približio Rokenfeleru obišao ga za šesto mesto, opet na krivini Druids. Krug kasnije, Van der Linde je uspeo da pretekne Di Restu za osmo mesto, a sve sporiji Škot odustao je krug pre kraja.

Vitman je do pretposlednjeg kruga imao prednost od 5 sekundi, ali je potrošio gume, pa mu se Rast ozbiljno primakao. Međutim, vozač BMW-a se održao na prvom mestu i osvojio je trku s prednošću od svega tri desetinke. Rast je stigao na cilj kao drugi, ispred svojih Audi kolega, Milera i Frajnsa. Dival je odoleo Engovim napadima i prošao je pored karirane zastave na petoj poziciji, dok je Rokenfeler dovezao svoj “audi” do sedmog mesta. Van Der Linde je završio osmi, ispred Aberdina i Hunkadelje, koji je doneo još jedan poen R-motorsportu i Aston Martinu.

Rast je zadržao prvu poziciju u generalnom sa 178 poena, ispred Milera koji ima 151 i Vitmana sa 146 poena. Eng je četvrti sa 119, ispred Rokenfelera koji pored svog imena ima 100 bodova.

DTM akcija se nastavlja sutra, kada su na programu druge kvalifikacije i druga trka na Brends Heču.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 352Komentari