home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Super GT/DTM

Dolazećeg vikenda vozi se dugo iščekivana “Trka snova”, zajednički takmičarski vikend Super GT i DTM serija na Fudži spidveju u Japanu.

Kao što je Serbiaring ranije pisao, za nastup su prijavljena 22 automobila. Domaćine predstavljaju tri proizvođača, Leksus, Honda i Nisan sa ukupno 15 vozila, a čast nemačke tehnike brane dva brenda, Audi i BMW, sa sedam automobila.

Najviše automobila na startnoj rešetki imaće Leksus (šest), Honda dovozi pet, Audi i Nisan po četiri, a BMW tri.

Trke na Fudžiju biće vožene uglavnom uz poštovanje DTM pravila i formata, ali postoje i Super GT kanoni koji će važiti 23. i 24. novembra.

Iz DTM serije preuzet je opšti format: jutarnje kvalifikacije praćene trkom od 55 minuta + 1 krug, tako i u subotu i u nedelju.

Iz DTM-a potiče i koncept jednog obaveznog pit-stopa koji služi samo za zamenu guma. Pneumatike za ovu priliku isporučuje Hankuk, standardni DTM snabdevač – u japanskom prvenstvu inače vlada tehnološki rat većeg broja proizvođača guma.

Šta će na Fudžiju poticati iz Super GT šampionata? Pre svega, startna procedura: i u subotu i u nedelju krenuće se letećim startom u dvoredu, koji je u Japanu norma (DTM na svojim rundama startuje iz mesta). Pol-pozicija na Fudži spidveju nalazi se sa desne strane rešetke.

Takođe, ukinuta su DTM pomagala pri preticanjima, DRS i “push-to-pass” (P2P) opcija. Organizatori veruju da će na Fudžiju i bez njih biti dovoljno drame i akcije, s obzirom na glavni, startno-ciljni pravac dužine 1,475 kilometara i kompleksne krivine dugačkog radijusa.

Na ovom autodromu dostiže se maksimalna brzina od 295 km/h, a u jednom krugu šaltuje se 42 puta.

U odnosu na DTM praksu, smanjen je i broj mehaničara kojima će biti dopušteno da rade na pit-stopovima. U nemačkoj premijum seriji na automobilima na pitlejnu rade devetorica, na Fudžiju će taj personal biti ograničen na najviše sedmoro ljudi.

Kome taj podatak nešto znači, četvorica bivših F1 pilota voziće “Trku snova”: Heiki Kovalainen za Leksus, Narain Kartikejan za Hondu (obojica s punim Super GT angažmanom), dok BMW od bivšeg F1 kadra u akciju ubacuje gostujuće vozače Kamuija Kobajašija i Alesandra Zanardija.

I subotnja i nedeljna trka startuju u istom terminu, u 6:26 po srednjoevropskom vremenu. Obe će moći da se prate na globalnim strimovima, na platformama DTM. com i Motorsport.TV, a isto važi i za kvalifikacije.

DTM. com platforma (potrebna registracija) ponudiće gledaocima mogućnost da sami režiraju svoj prenos koristeći jednu od četiri onbord kamere, bilo u “multiskrin” ili u “fulskrin” modu.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 316Komentari