home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen Golf GTI TCR

Folksvagen će svoju sportsku strategiju u potpunosti usredsrediti na električnu mobilnost i uskratiće fabričku podršku svim programima koji koriste motore s unutrašnjim sagorevanjem.

Ovaj radikalan potez podrazumeva da će i klijentski programi VW motorsporta biti elektrifikovani, što u prvoj fazi podrazumeva razmatranje i vrednovanje različitih disciplina, platformi i tipova vozila.

Neposredna i direktna posledica je prestanak proizvodnje trkačkog “golfa GTI TCR” krajem 2019, a tržištu neće biti ponuđen naslednik zasnovan na novoj, osmoj generaciji putničkog modela. Ovaj automobil je već razvijan i uveliko je testiran, a trebalo je da bude na raspolaganju TCR mušterijama u proleće iduće godine!

Samim tim, prestaće i saradnja sa Sebastijan Leb rejsingom, koji sa “folksvagenima” nastupa u Svetskom kupu turing automobila.

VW će postojećim klijentima koji u garaži imaju “golf GTI TCR” nastaviti da dugoročno obezbeđuje servis i isporuku rezervnih delova.

“Električna mobilnost nudi ogroman razvojni potencijal i u tom smislu auto-sport može da bude pionir”, kazao je direktor VW motorsporta Sven Smets. “S jedne strane, on služi kao dinamička laboratorija za razvoj budućih serijskih modela, a s druge, kao ubedljiva marketinška platforma koja će ljude još više usmeriti ka električnoj mobilnosti. Zato ćemo se više nego ikada fokusirati na fabrički podržane programe s elektropogonom i nastavak razvoja modularne platforme električnog pogona. U centru naše pažnje je inovativna tehnologija relevantna za automobil budućnosti.”

U Folksvagenu su najavili da će ulogu tehnološkog pionira i dalje imati njihov električni trkački prototip “ID.R”. Ovaj auto je “uspostavio važne parametre u električnoj mobilnosti” postavivši rekorde na Pajks Piku, Nirburgringu i Gudvudu.

Drugi stub budućih aktivnosti predstavljaće novi, na MEB platformi zasnovani sportski koncepti i projekti, kojima će biti proširena ID. porodica vozila. Na ovoj platformi bazira se niz serijskih električnih automobila marke iz Volfsburga.

Međutim, model “polo GTI R5”, namenjen reli takmičenjima, ostaje “integralni deo ponude Folksvagen motorsporta klijentima”. Njegova proizvodnja biće nastavljena, ali sama fabrika više neće direktno podržavati njegovo učešće na takmičenjima.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 419Komentari