home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vesti iz Formule 1

18 Feb 2020 - 22:24 Sport Link
Vijetnam

Velika nagrada Vijetnama dobila zeleno svetlo

Kako prenosi Sport Klub, organizatori Velike nagrade Vijetnama u Formuli 1, potvrdili su trku, koja će se održati 5. aprila u Hanoju.

Nakon što su prošle nedelje zbog koronavirusa otkazali Veliku nagradu Kine, koja je trebalo da se održi u Šangaju (19. april), organizatori trke u 1.900 kilometara udaljenom Hanoju, izjavili su da ih neće zadesiti ista sudbina.

Ovu vest prenosi francuska novinska agencija (AFP), koja je informaciju dobila od direktorice trke, Le Ngok Či.

Koronavirus, koji je po poslednjoj informaciji odneo 1,800 života, već je otkazao brojna sportska takmičenja u istočnoj Aziji, ali ne i Veliku nagradu Vijetnama, koja će po mišljenju organizatora proteći bez ikakvih problema.

„Iako je reč o sportskom događaju, trka će imati ogroman uticaj na turizam u Hanoju i Vijetnamu uopšte”, rekao je Tran Trung Hjeu, zamenik direktora odela za turizam u prestonici Vijetnama. „Učinićemo sve da osiguramo bezbednost za oko 300 hiljada gledalaca, koje očekujemo tokom celog trkačkog vikenda.”

Grad Hanoj je sklopio 10-godišnji ugovor sa Liberti Medijom, vlasnikom prava Formule 1, za oko 600 miliona dolara. Eventualno otkazivanje trke predstavljalo bi ogroman udarac već u prvoj godini ugovora.

Sezona Formule 1 startuje trkom u Melburnu, 15. marta.

Izvor: Sportklub.rs

Imola se nudi da uskoči umesto Velike nagrade Kine

Čelnici staze „Enco i Dino Ferari“ ponudili su da u Imoli bude vožena trka kao zamena za Veliku nagradu Kine, koja je odložena zbog epidemije koronavirusa, ali su i sami svesni da će to biti nemoguća misija.

Predsednik Imole Uberto Selvatiko Estense je kontaktirao Automobilskog kluba Italija oko mogućnosti da se oživi Velika nagrada San Marina ukoliko se pojavi prilika. Poslednji put na toj stazi trka Formule 1 je vožena 2006. godine, a deset godina kasnije bilo je pokušaja da nasledi „Moncu“ kao mesto održavanja Velike nagrade Italije.

Trka u Kini je bila zakazana za 19. april, ali je nedavno odložena zbog koronavirusa, ali se ne zna kada bi ona mogla da bude održana u slučaju da dobije zeleno svetlo. S druge strane, Selvatiko Estense ističe da bi staza „Enco i Dino Ferari“ mogla da bude spremna na vreme, kao i da ima potrebnu licencu.

„Bilo bi teško organizovati sve, ali je staza spremna. Možemo brzo da reagujemo i održimo trku, kao što je slučaj bio u prošlosti. Ne bismo to odradili najbolje što možemo, naravno. Ali, ukoliko bude potrebno, možemo. Imamo homologaciju za Formulu 1, boksovi su spremni, nedostaju nam pojedini delovi, ali ako je neophodno sve možemo brzo da organizujemo“, istakao je Selvatiko Estense.

Uprkos prikazanom entuzijazmu, Selvatiko Estense naglašava da bi problem mogla da predstavlja logistika, kao i komercijalna strana.

„To je kao nemoguća misija, ali zašto da ne. Sve je moguće ako Liberti želi. A ja sam sanjar. Oduvek sam se nadao da će se ovakva prilika pojaviti. Ali, biće teško, to je definitivno“, naglasio je prvi čovek staze „Enco i Dino Ferari“.

Zbog činjenice da bi trka trebalo da bude vožena za dva meseca, ako dobije zeleno svetlo Imola ne bi mogla da plati nadoknadu kao ostale evropske trke, što bi za Liberti bio najveći problem.

Izvor: Sportklub.rs

Mesi i Hamilton "podelili" Laureus nagradu

Lionel Mesi i Luis Hamilton podelili su nagradu Laureus za najboljeg sportistu godine.

Za najbolje sportiste godine nagradu Laureus dobili su u ponedeljak šampion Formule 1 Luis Hamilton i fudbaler Barselone i reprezentacije Argentine Lionel Mesi.

Od kada je nagrada ustanovljena 1999. godine Lionel Mesi prvi je fudbaler koji je proglašen za sportistu godine. Luis Hamilton treći je vozač Formule 1 koji se može pohvaliti ovim priznanjem. Pre njega je nagradu dva puta dobio Mihael Šumaher, a jednom Sebastijan Fetel.

Takođe, ovo je prvi put da su nagradu dobila dvojica sportista.

Hamiltonu je nagradu uručio Arsen Venger, nakon čega je britanski automobilista poručio da svi sportisti imaju odgovornost da daju dobar i pozitivan primer.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 132Komentari