home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vesti iz Formule 1

15 Maj 2020 - 23:08 Sport Link
McLaren

McLaren pod hipoteku stavlja kolekciju svojih bolida

Kako piše Sport Klub, kriza izazvana pandemijom koronavirusa koja je odložila početak sezone Formule 1 je tolika da u Meklarenu planiraju da pod hipoteku stave zgrade uprave i spektakularnu kolekciju bolida kako bi dobili kredit od 275 miliona funti.

Zalog za kredit koji je Meklarenu neophodan da funkcioniše i koji iznosi 275 miliona funti biće dve upravne zgrade u kojima je smeštena uprava, ali i kolekcija bolida.

Ukoliko vest bude potvrđena, to će značiti da se Meklaren odlučio na sličan potez kakav je već povukao Vilijams koji je zajam uzeo od Majkla Latifija, kanadskog biznismena koji je vlasnik dela akcija u Meklarenu. Vilijams je založio kolekciju u kojoj je više od 100 bolida kao i fabriku.

Skaj njuz izveštava da je ova strategija Meklarenu predložena od strane savetnika JP Morgan nakon što je aplicirano za pozajmicu od 150 miliona funti od Ministarstva za biznis, energiju i industrijsku strategiju Ujedinjenog kraljevstva.

Iako su mnogi bolidi prodati prethodnih decenija, Meklaren i dalje u svojoj kolekciji ima neke zaista istorijske bolide, a najcenjeniji su svakako oni koje je vozio Aerton Sena.

U Skaju veruju da je Meklarenova kolekcija bolida približno vredna oko 250 miliona funti, da su zgrade koje će biti založene vredne oko 200 miliona.

Izvor: Sportklub.rs

Foto: Robert Cianflone, Getty Images Sport

Silverston i F1 postigli dogovor, čekaju odluku vlasti

Formula 1 i Silverston postigli su dogovor o održavanju dve trke na ovoj stazi ove sezone. Sada se čeka dozvola države.

Vlasnici Britanskog trkačkog kluba i čelnici Formule 1 najveći spor imali su oko cene koja će biti isplaćena na ime održavanja dve trke na Silverstonu. Ali, kompromis je postignut nakon dugih razgvora, preneo je BBC. Postojale su informacije da Silverston traži 15 miliona funti za dve trke.

Ipak, pretnja održavanju trka u Londonu je protokol Vlade Ujedinjenog kraljevstva koji predviđa dvonedeljni karantin za sve koji doputuju u zemlju.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da potvrdim da su Silverston i Formula 1 postigli dogovor o održavanju dve trke ovog leta, ali bez prisustva navijača. Ipak, moraćemo da sačekamo dozvolu vlasti jer je svima prioritet zdravlje i bezbednost, kao i poštovanje pravila uvedenih zbog virusa Kovid 19", rekao je za BBC direktor Silverstona Stjuart Pringl.

"Želeo bih da se zahvalim navijačima koji su strpljivi i puni podrške tokom ovih kriznih dana i želeo bih da im prenesem moje uverenje da smo svi odlučni u nameri da uradimo sve što je u našoj moći da se Formula 1 vozi ovog leta", dodao je on.

"Nastavljamo sa razgovore sa svima kako bismo uspeli da napravimo kalendar za 2020. godinu", rekao je portparol Formule 1.

Pravilo o dvonedeljnom karantinu za sve koji dolaze u zemlju još uvek u UK nije na snazi jer su granice zatvorene. Ne zna se ni kada će početi da se primenjuje, a iz Vlade je najavljeno samo da će to biti "uskoro". Ukoliko pravilo bude primenjivano bez mogućnosti da se za nekoga napravi izuzetak, to će biti ozbiljna prepreka za održavanje trka Formule 1.

Prema trenutnim planovima koje Formula 1 ima, sezona će početi "duplim" vikendom u Austriji od 5. do 12. jula, nakon čega bi trebalo da se vozi na Silverstonu.

U međuvremenu, belgijske vlasti su dozvolile održavanje Velike nagrade Belgije 30. avgusta, bez navijača. Dogovor sa Formulom 1 oko ove trke očekuje se u narednim danima.

Izvor: Sportklub.rs

Održaće se VN Belgije, ali bez publike!

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Belgije bi mogla da se održi 30. avgusta, ali bez navijača, saopštile su lokalne vlasti.

Uprkos zabrani masovnog okupljanja u zemlji zbog pandemije korona virusa do 31. avgusta, predsednik pokrajine Valonije Elio di Rupo je rekao da bi trka Formule 1 ipak mogla da se održi iza zatvorenih vrata.

– Ovo važi samo pod uslovom da se strogo poštuju pravila o socijalnoj distanci, kao i higijensko-sanitarne mere – rekao je on.

Pandemija korona virusa potpuno je poremetila novu sezonu Formule 1 koja je trebalo da počne 15. marta. Prvih deset trka je otkazano ili odloženo.

Izvor: Beta.rs / Sport.blic.rsčitanja : 232Komentari