home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Hamilton

Kako prenosi BBC, Luis Hamilton neće se naći pod istragom Svetske automobilske federacija (FIA) zbog majice koju je nosio na podijumu u nedelju.

Luis Hamilton iskoristio je 90. pobedu u karijeri da na pobednički podijum izađe noseći crnu majicu na kojoj je bilo ispisano: "Uhapsite policajce koji su ubili Brijanu Tejlor".

Bilo je pitanja da li će se zbog toga Hamilton naći pod istragom jer pravila FIA zabranjuju vozačima isticanje političkih poruka na ovaj način.

Ipak, istrage neće biti. Kako je za BBC potvrdio portparol Formule 1 potvrdio je da je razmatrano da li su pravila povređena, ali da je odlučeno da se istraga ne pokreće.

Kako se navodi, u FIA je razmatrano da li je Hamilton prekršio pravilo 1.2 Statuta u kome se navodi da je "zabranjen svaki vid diskriminacije na račun rase, boje kože, pola, seksualnog opredeljenja, etničkog ili socijalnog porekla, jezika, religije, filosofskog ili političkog opredeljenja, porodične situacije ili invaliditeta bilo koje vrste aktivnostima ili preduzimanjem bilo kakve akcije koja predstavlja znak nepoštovanja". Uz to FIA je i potpisnik Olimpijskog kodeksa koji strogo zabranjuje iznošenje bilo kakvog političkog stava, religioznig ili rasnih propagandi.

Hamiltonove kritike upućene kolegama zapravo su bile inicijalna kapisla u pokretanju akcije Formule 1 sa početkom sezone koja je namenjena podizanju svesti i borbi protiv rasizma.

Pa i tada je Hamilton iznenadio i Formulu 1 i FAI kada je na prvoj trci nosio majicu sa natpisom "Black Lives Matter" dok su svi drugi vozači, po dogovoru, nosili majice sa porukom "End Racism".

Izvor: Sportklub.rs

Hamilton: Neću odustati, treba da se ujedinimo

Britanac Luis Hamilton istakao je da neće odustati od borbe za ono za šta veruje da je dobro i dodao je da svet treba da se ujedini u borbi protiv nepravde.

Hamilton je na Velikoj nagradi Toskane ostvario 90. pobedu u karijeri, a potom je na pobednički podijum izašao noseći crnu majicu na kojoj je bilo ispisano: "Uhapsite policajce koji su ubili Brijanu Tejlor".

Postojala je mogućnost da protiv Britanca zbog toga bude pokrenuta istraga, jer pravila FIA zabranjuju vozačima isticanje političkih poruka na ovaj način. Ipak, u utorak je saopšteno da istrage neće biti.

"Želim da znate da neću stati, neću odustati od korišćenja ove platforme da ukažem na ono za šta verujem da je ispraavno.

Želim da zahvalim svima koji mi pružaju podršku i ljubav, neizmerno sam zahvalan.

Ali ovo je put na kome svi treba da se ujedinimo i borimo protiv nepravde, ne samo rasne. Možemo da učinimo ovaj svet boljim mestom za decu i buduće generacije", poručio je Luis.

Formula 1 je na početku sezone prihvatila Hamiltonovu inicijativu da se pred svaku trku kleči, što ne rade svi vozači, u znak podrške pokretu "Black lives matter".

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 185Komentari