home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vesti iz Formule 1

29 Mar 2021 - 16:44 Sport Link
Ferstapen

Maks besan: Radije bih izgubio pobedu nego ovako bio drugi

Besan je bio Maks Ferstapen posle prve trke Formule 1 u sezoni.

Kako podseća Sport Klub, pred sam kraj trke, četiri kruga pre finiša, uspeo je da pretekne Luisa Hamiltona, ali je po direkciji tima prepusto prvo mesto vozaču Mercedesa zbog toga što je izašao sa staze tokom preticanja.

Odmah je bilo jasno da Maks nije zadovoljan odlukom tima i glasno je to stavio do znanja kada je rekao da bi radije dobio kaznu nakon trke i da bi više voleo da je mogao da nastavi da vozi ispred Luisa u nadi da bi mogao da stekne dovoljnu prednost kako kazna na kraju ne bi značila drugo mesto.

„Zašto me samo niste pustili da vozim, mogao sam lagano da nadoknadim tih pet sekundi? Više bih voleo da sam izgubio pobedu tako nego što sam na ovaj način ostao drugi“, rekao je Maks preko radio komunikacije.

Iz tima su mu odgovorili da su dobili takvu instrukciju od kontrole trke.

„Kada sam se približio imao sam jedan pokušaj i da, izašao sam sa staze. Vratio sam poziciju i pokušao ponovo, ali tada moje gume više nisu bile u dovoljno dobrom stanju da izdrže i izvuku taj pritisak. Šteta“, rekao je Ferstapen za Skaj sport posle trke.

Izvor: Sportklub.rs

F1 objasnila zašto je Maks morao da propusti Luisa

Na prvoj trci nove sezone Formule 1 smo odmah videli veliku dramu. Ne samo što su Luis Hamilton i Maks Ferstapen imali veliki duel za pobedu u Bahreinu, već smo dobili i velike nejasnoće oko tumačenja pravila koja se tiču prelaska granice staze.

Luis Hamilton je odbio napade Maksa Ferstapena u samom finišu trke, ali to nije jedino što je vredno pomena u ovom dvoboju. Nekoliko krugova pre kraja Maks je pretekao Luisa u krivini četiri uz prelazak granice staze, a zatim je dobio poruku da mora Hamiltonu da vrati njegovu poziciju kako ne bi bio kažnjen. Sve bi to bilo u redu da Luis Hamilton nije prešao granicu staze 29 puta pre nego što je dobio upozorenje da rizikuje dobijanje dodatnih sekundi.

On kaže da mu je rečeno da prelazak linije u krivini četiri neće biti kažnjavan kao na treninzima i kvalifkacijama.

„Polovinom trke su promenili stav i odjednom nije bilo dozvoljeno prelaziti liniju. To je meni u redu jer sam i tako bio brži i bolje sam čuvao gume. Zahvalan sam na toj odluci„, rekao je Hamilton.

U Red Bulu su bili besni zbog odluke direkcije trke da naloži Fersatpenu da preda poziciju. Sada iz F1 poručuju da je pravilo jasno i da će biti kažnjen vozač koji prelaskom linije ostvaruje prednost.

„Tolerisali smo da vozači idu preko linije tokom trke, a jasno smo rekli to na sastanku i takođe smo rekli da se nećemo obazirati na vreme kruga, ali da ćemo uvek gledati da li je sve bilo po sportskim pravilima i da li je vozač stekao neki vid prednosti time što je prešao liniju„, rekao je direktor trke Majkl Masi.

Izvor: Sportklub.rs

Mika Salo: Mazepinu jednostavno nije mesto u F1

Ruski vozač Nikita Mazepin se nije proslavio na svom debiju u Formuli 1. Ispao je već u prvom krugu i to svojom greškom, a taj nastup mu nikako ne ide na ruku s obzirom na to da je još od ranije bio na meti kritika zbog svega što ga prati.

Mazepin je još u Formuli 2 bio poznat kao beskompromisan vozač, nije prezao od incidenata, a jedan koji nije imao veze sa vožnjom je napravio nedugo posle objavljvanja da će voziti za Has u 2021. godini. Objavio je neprimeren video na društvenim mrežama zbog čega je bio oštro kritikovan. Na sve to od početka karijere ga prati činjenica da mu je otac jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji i da mu kupuje mesto u Formuli 1.

Firma starijeg Mazepina je i sponzor američkog Hasa, bolidi čak imaju i ruske boje na sebi i sve to čini sigurno veliki pritisak na Nikitu. Njegova vožnja uopšte nije bila dobra i debi u Formuli 1 mu je trajao samo jedan krug.

„Ovaj momak jednostavno ne pripada ovde„, rekao je bivši vozač Formule 1 Mika Salo na finskoj televiziji.

Inače Mazepin je priznao da je greška bila njegova prilikom ispadanja i izvinio se ekipi. Šef Hasa Ginter Štajner je posle loše prve trke Mazepina i Mika Šumahera poručio da je Hasov bolid težak za vožnju i da će njih dvojica morati dosta da se pomuče kako bi dobili sada već sve iskusniji tim Vilijamsa.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 421Komentari