home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
2. Croatia Rally

Bio je to još jedan perfektan reli sa dramatičnom završnicom koja je postala već uobičajena, kada je reč o najboljim reli vozačima sveta.

2. Croatia Rally

Posle 20 brzinskih ispita, u jako teškim vremenskim uslovima, na ispitima koji su bili prljavi do zla boga, u mnogim krivinama prekriveni zemljom i šljunkom, i sastavljeni od različitih asfaltnih podloga, sa bezbroj prevoja-skakaonica……. najsrećniju su nekako stigli do cilja, posle 275,99 kilometara brzinaca i ukupnog itinerera od 1642.18 kilometara (jedan ispit je otkazan zarad bezbednosti, zbog magle).

2. Croatia Rally

Naš „dopisnik“ iz Hrvatske opet je bio neumorni prijatelj i potpuno obavešteni reli suvozač i šampion Davor Devunić. U nedelju oko 13 časova nam se javio i usplahireno saopštio:

„Ovo je neverovatno, evo nas blizu Kumrovca, gde je cilj, sledi ispit POWER STAGE, Tanak je preuzeo vodjstvo….ima prednost od samo 1.4 sekunde….ali Rovanpera ima slikove a staza je klizava, pada kiša, ovo je zaista filmska i dramatična borba izmedju Finca i Estonca. Pokraj mene je nekoliko reli vozača Hrvatske i novinari, zaista ne znamo ko će pobediti…..u publici je prava euforija….svi su oduševljeni, ima ih na hiljade,…. i pored tako lošeg vremena koje nas je pratilo ovog vikenda“

Poslednji ispit je pripao Rovanperi….uspeo je da u konačnom poretku posle 20 ispita pobedi Estonca Ot Tanaka za samo 4.3 sekunde. Na cilju je izjavio da mu je to najteža pobeda u karijeri, a svi asovi premijer klase su Croatia Rally ocenili kao posebno teškim, uz pravu lutriju kada su gume u pitanju.

Danijel Šaškin, poznat po učestvovanju na maratonskom Dakar reliju, prvi čovek Croatia Rally, najzaslužniji za dovodjenje WRC serije u Hrvatsku, gde će za sada biti još 2023. i 2024, je rekao:

„Bio mi je cilj da organizujem ovako težak reli i da Hrvatsku  pamte po pravom reli nadmetanju“

Reli u Hrvatskoj dugo će pamtiti i poznati Belgijanac, Tijeri Nojvil, vozač „hjundaia“. Početak u petak mu je bio odličan, zauzimao je drugo mesto…..onda je sve krenulo loše uz pogrešan izbor guma….da bi nedelja donela opet promenljiva vremena, a onda u samom finišu izletanje sa staze i havariju vozila….pa kada su svi pomislili da je to kraj za popularnog majstora vožnje, koji i van staze koristi naočare sa dioptrijom, sreća ga je „pomilovala“…..nekako se izvukao na put posle izletanja i sa dve probušene gume, prednjom i zadnjom, uspeo da prodje kroz cilj i da osvoji TREĆE MESTO NA PODIJUMU !!!!!. Takav scenario može da „napiše“ samo WRC, i zato ima armiju pristalica širom sveta….

Tabela konačnog poretka mnogo toga otkriva….vidi se koliko su Rovanpera i Tanak bili brži od ostalih…..Nojvil je za pobednikom kasnio skoro MINUT I PO, a često odlični Japanac Katsuta Takamoto ima zaostatak sa „tojotom“ (istom kao i Rovanpera), od čak 8 minuta….to je samo potvrda činjenice da je staza bila užasna….

U klasi WRC Francuz Rasel je bio najbolji sa „sitroenom C3“, ispred reli šampiona Evrope Poljaka Kajetanoviča, Finca Lindholma i verovatno danas najbržeg reliste Rusije, zaista odličnog reli majstora Nikolaja Griazina…svi su sa „škodama“.

Čast Srbije branila je jedina naša posada na Croatia Rally, LAZAR MILOVANOVIĆ – GORAN RABASOVIĆ. U klasi R4 zauzeli su veoma dobro 5. mesto medju 11 rivala, dok su u generalnom, sa „ford fiestom“ bili 42.

Lazar Milovanović je zaslužio čestitke… i opravdao poverenje sponzora……u reliju se pojavio tek 2019. godine, a učitelj i suvozač mu je bio trofejni reli šampion iz Užica i osvajač „Zlatne kacige“, pravi profesor relija u „fići“ – Vlada Dubljanin, jedini koji je mogao da se takmiči sa već legendarnim Vićentijem Savićem.

Ipak treba naglasiti da je za pobednikom klase, Madjarom Robertom Butorom, u „pežou 208“, L. Milovanović kasnio na kraju ČAK 15 MINUTA i 41 sekundu, što dovoljno govori o hendikepu naših reli vozača na velikim medjunarodnim takmičenjima, maloj finansijskoj potpori i tankom iskustvu. Iskreno, promakao mi je taj podatak, a upozorio me je naš višestruki šampion (15 puta) Pavle Komnenović.

U generalnom plasmanu WRC. 2022. ubedljivo je prvi KALE ROVANPERA, sa 76 bodova, ispred Nojvila koji ima 47. Naredni WRC je od 19-22. maja u Portugalu …..a tamo stiže i KRALJ, devetostruki šampion sveta, Sebastien Loeb, sa „ford pumom“.

Konačni generalni poredak:

1.Rovanpera – „tojota“……..2.48.21.5

2.Tanak – „hjundai“…………+ 4.3 sekunde

3.Nojvil – „hjundai“……….. + 2.21.6 minuta

4.Brin – „ford“……………….. + 3.07.3

5.Evans – „tojota“…………… + 3.46.0

6.Katsuta – „tojota“…………. + 8.08.5

7.Rasel (WRC 2) – „sitroen“…………… + 10.01.0

8.Kajetanovič (WRC 2) – „škoda“…. + 11.01.2

9.Lindholm (WRC 2) – „škoda“…… + 11.11.9

10.Griazin (WRC 2) – „škoda“…… + 11.48.5

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rsčitanja : 428Komentari