home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
55. Vodafone Rally Portugal

Još jedan uzbudljiv reli je iza nas. U „TOJOTI“ je slavlje, otvara se šampanjac, pljušte čestitke, svi su ozareni…..Osvojili su prva DVA MESTA na baš kompleksnom makadamskom reliju, prvom na takvoj podlozi, u ovoj sezoni i sa novim hibridima.

55. Vodafone Rally Portugal

Za samo malo je izmaklo i treće mesto podijuma, a za to je „kriv“ uporni veteran, 39. godišnji Španac Dani Sordo, koji je u „hjundaiu“, na ispitu „power stage“ pretekao odličnog Japanca Katsutu…osvojio treće mesto podijuma i postao najbolji predstavnik „Hjundaia“ na ovom Vodafone 2022 reliju…..malo li je…i bravo za staru gardu!

55. Vodafone Rally Portugal

Svi čestitaju plavokosom Fincu, zaista briljantnom 21. godišnjem Kaleu Rovanperi….da li je moguće da tako mlad čovek nadvisi kompletnu svetsku reli elitu i da pobedi i na poslednjem ispitu, kada je mogao da taktizira i da malo skine nogu sa papučice gasa.

Kažu dobri poznavaoci brzine da je baš u tome štos …ni kada je sigurno, ne popuštaj sa pritiskom, jer baš ako usporiš može doći do greške…..Djavo bi ga znao, tačno je samo da je drugoplasirani, Britanac Elfin Evans, u cilju izustio:

„Razočaran sam današnjim ishodom, ali Kaleu SKIDAM KAPU…“

Podsetimo, Elfin Evans je odradio 108 relija i ima 33 godine, uz 5 WRC trijumfa. KALE ROVANPERA je „samo“ 12 godina mladji, ima 42 svetska relija u premier klasi, a danas je zabeležio svoju PETU WRC POBEDU.

Kada se pogleda tabela sasvim dobro se vidi da su ROVANPERA i EVANS bili izrazito brži od svih ostalih…..prosto su ih „razbili“ i stekli prednost od ogromna DVA MINUTA !

Na brzincu koji donosi dodatne bodove, na „power stage“, najbolji su bili  Rovanpera, Sordo, Tanak, Nojvil i Evans…taj ispit je inače zaustavljen na oko 5 minuta jer je sa staze izleteo  Finac Temu Suninen sa „hjundaiem“, u klasi WRC 2, pa je tako izgubio skoro sigurnu pobedu…a imao je prednost uoči početka ispita čak 57.4 sekunde……e to baš nije jasno i tu bi se mogla primeniti konstatacija o nedovoljnom sagledavanju VELIKE RAZLIKE, koja zahteva daleko bolju samokontrolu. Kad malo razmislim o neobjašnjivom potezu SUNINENA, prisećam se nekih naših majstora relija, ali, ne bih da ih imenujem.

Toliko o Reliju Portugal 2022….do čitanja o  Sardiniji, u Italiji, od 2.do 5. juna.

Djordje Djenić – „Mojsvetbrzine.rs“

Tabela konačnog poretka Relija Portugal 2022.

1.Rovanpera – „tojota“

2.Evans – „tojota“…………+ 15.2 sek.

3.Sordo – „hjundai“……… + 2.17.3 min.

4.Katsuta – „tojota“………+ 2.19.4

5.Nojvil . „hjundai“…….. + 2.37.8

6.Tanak – „hjundai“………+ 4.45.7

7.Lube – „ford“…………….+ 5.52.1

8.Brin – „ford“……………. + 7.03.4

9.Furmo – „ford“………8.09.6

10.Rosel (WRC 2) – „sitroen“…..+ 13.48.9čitanja : 497Komentari