home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW F1

Prvi čovek Volkswagen grupe Herbert Diess je nedavno potvrdio želju nemačke kompanije da uđe u Formulu 1 sa Porscheom i Audijem. To se međutim neće dogoditi do 2026. godine, kada će novi set propisa revidirati šampinat, pa će motori sa unutrašnjim sagorevanjem preći na potpuno sintetičko gorivo, navodi Motor1.

BMW Blog je pitao predstavnike BMW-a da li i ta kompanija želi da se ponovo pridruži F1 borbi za otprilike četiri godine. Nažalost, bavarski predstavnici nemaju takve namere jer je šef BMW M Frank Van Meel rekao da motosport strana M divizije „nema ambicije za Formulu 1“.

Objašnjavajući zašto se kompanija neće vratiti nakon 2009. kada se rastala od Saubera, šef M je rekao da to ima veze sa propisima koji se odnose na pogonske sisteme: „Za nas je zaista važno da se priča o transformaciji [elektrifikacije] prihvati što je brže moguće. Formula 1 još uvek raspravlja o propisima oko elektrifikacije. Dakle, za nas je to bilo vrlo jasno. Hajdemo brže u tu [elektrifikaciju] segmenta."

Umesto toga, kompanija uveliko ulaže u svoj hibridni trkački automobil Le Mans Daytona (LMDh), za koji se sada očekuje da će izaći na stazu za sezonu 2024. pošto je ulazak 2023. isključen. Čak i bez ponovnog ulaska u F1, BMW će i dalje morati da se suoči sa VW grupom pošto Lamborghini, Porsche i Audi rade na LMDh projektima. Pridružiće im se Acura, Cadillac, Alpine i Peugeot.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 294Komentari