home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aston Martin DBX707 & Vantage

U martu 2021. godine su Aston Martin i AMG potpisali višegodišnje partnerstvo s FIA-om koje podrazumeva snabdevanje zvaničnog bezbednosnog i medicinskog automobila za potrebe šampionata Formule 1.

Za predstojeću novu sezonu, koja počinje ove nedelje, britanski proizvođač će ustupiti poznati Vantage bezbednosni automobil korišćen i ranije, ali će mu se pridružiti novi DBX707 medicinski automobil, najsnažniji SUV na svetu koji menja prošlogodišnji DBX. Oba će nositi zelenu livreju sličnu onoj koja odlikuje bolide dvostrukog F1 šampiona Fernanda Alonsa i njegovog kolege Lancea Strolla, navodi Klix.

Aston Martin DBX707

Automobile ćemo prvi put videti ovog vikenda na prvoj trci sezone, koja se vozi u Bahreinu. Coupe i SUV su dobili specijalnu opremu, kako spolja, tako i unutra, a sve s ciljem da što bolje obave svoje dužnosti.

Aston Martin DBX707

DBX707 je opremljen protivpožarnim aparatima, torbama s medicinskom opremom i defibrilatorom. U poređenju sa standardnom verzijom, medicinska je dobila par kadica s pojasevima u šest tačaka, koje je odobrila FIA. Vozač i suvozač će imati pristup FIA-inom sistemu te komunikaciju s kontrolom trke. Dostupni će biti i biometrijski podaci vozača, kao i sam TV prenos. Na osnovu toga će medicinski tim moći brzo da proceni eventualnu nesreću. Automobil će voziti Alan van Merwe.

DBX707 pokreće 4,0 litarski V8 twin-turbo motor koji razvija 697 KS. SUV od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,3 sekunde te dostiže maksimalnu brzinu od 310 km/h. Njegov snažni motor je uparen s novim i bržim devetostepenim automatskim menjačem.

Bezbednosni automobil Vantage F1 Edition će biti poveren Berndu Maylanderu. Njegov 4,0 litarski twin-turbo motor isporučuje 527 KS.

Aston Martin Vantage

Mercedes tek treba da otkrije koje automobile će ustupiti Formuli 1 ove godine. Prošle sezone se koristio AMG GT Black Series kao bezbednosni, a GT 63 S 4-Door Coupe kao medicinski automobil.

Nova sezona Formule 1 će se sastojati od 23 trke, a počinje 5. marta trkom u Bahreinu. Poslednja trka se vozi 26. novembra u Abu Dabiju.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto: Aston Martinčitanja : 299Komentari