home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
jaguar i-pace

Jaguarov novi, potpuno električni terenac I-Pace je i zvanično ušao u završnu fazu testiranja, dok će premijeru imati početkom 2018. godine.

Kompanija Jaguar je uspešno testirala preko 200 prototip automobila ovog modela, i ukupno je pređeno skoro 2,5 milona kilometara i preko 11.000 sati vožnje. To je dovelo do toga da nas samo nekoliko meseci deli od njegovog zvaničnog predstavljanja.

Iz kompanije kažu da je I-Pace spreman za proizvodnju i da će moći da pređe velike distance sa samo jednim punjenjem. Na hiljade klijenata je već uplatilo depozit za ovaj model, a Jaguar je nekolicinu njih pozvao da sa inženjerima učestvuju u poslednjoj fazi testiranja.

Zvanične informacije o performansama, specifikacijama kao i o ceni će kompanija zvanično objaviti u martu sledeće godine, kada će kupci i moći da naruče svoj automobil.

Izvor: Vrele Gume / Jaguar

Električni Jaguar stiže u Ženevu 2018.

Jaguar je potvrdio da će produkcijska verzija električnog modela I-Pace imati svetsku premijeru na ženevskom auto-salonu u martu 2018.

Krosover na struju, kojim Jaguar želi da konkuriše na tržištu Teslinom Modelu X, predstavljen je krajem 2016. u konceptnom izdanju. Očekuje se da se serijska varijanta ovog automobila neće previše razlikovati od pomenutog koncepta, kako na spoljašnjosti, tako i u enterijeru vozila.

Jaguar novim modelom želi da kupcima, pre svega, ponudi automobil koji je estetski dopadljiv a uz to koristi električnu energiju za pogon. Kao rezutat napora inženjera i dizajnera ove kompanije nastao je I-Pace, koji vizuelno zadržava sportsku pojavu karakterističnu za modele Jaguara.

U kompaniji kažu da su problem sa smeštajem pogonskih baterija rešili tako što su ih postavili u pod vozila, čime je oslobođen prostor u kabini i prtljažniku, i zadržana funkcionalnost automobila.

Prilikom projektovanja, Jaguarovi inženjeri dali su prednost funkcionalnoj kabini, pa su prednji i zadnji prepusti karoserije veoma mali. Osećaj prostranosti i otvorenosti enterijera putnicima pruža panoramski krov, koji se prostire od vetrobrana do zadnje staklene površine.

Jedna od nepoznanica je kakve će biti performanse električnog pogona u serijskoj verziji. Podsećamo, za pogon koncepta upotrebljena su dva elektromotora - po jedan na svakoj osovini - ukupne kombinovane snage 400 ks, dok maksimalni obrtni moment iznosi 700 Nm.

Automobil ima pogon na sva 4 točka, a električni motori napajaju se strujom iz baterije kapaciteta 90 kWh. Za ubrzanje iz mesta do stotke potrebno je oko 4 s.

Kada je reč o autonomiji u vožnji sa punim baterijama, pominjana je brojka od 500 km.

Sve dileme biće poznate najkasnije početkom marta 2018, kada će Jaguar I-Pace biti zvanično predstavljen novinarima i publici na sajmu automobila u Ženevi.

Izvor: B92.netčitanja : 209Komentari