home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes EQE

Kompanija Mercedes-Benz razvija flotu električnih EQ modela, a na nemačkim putevima se pojavio prototip električnog SUV-a EQE koji se na tržištu očekuje 2023. godine.

Cilj Mercedesa je da ima bogatu ponudu električnih modela pod EQ oznakom, a koja je jednaka ponudi konvencionalnih modela. Prvi je bio EQC, električna alternativa mdoelu GLC, a kompaktniji modeli EQA i EQB stižu krajem ove godine, piše Auto Express.

Osim pomenutih, očekuje se i EQE, oznaka koju će deliti velika limuzina i SUV. Prototipovi limuzine su već viđeni na testiranjima, a sada se pojavio i prototip SUV-a. Prve fotografije govore da će dva modela imati gotovo identičan izgled prednjeg dela.

Kamuflaža sprečava uočavanje detalja, ali je jasno da će EQE modeli imati tanka prednja LED svetla smeštena u jednodelnu prednu masku. Od A stubova prema nazad SUV dobija tradicionalnije, kutijaste proporcije. Slično kao i u slučaju modela EQC, ostale promene dizajna uključuju kraći poklopac motora i duže međuosovinsko rastojanje.

Iako su prototipovi na putevima, produkcijski EQE SUV se očekuje 2023. godine, dok će se limuzina pojaviti nešto ranije.

EQE je baziran na novoj Mercedesovoj platformi namenjenoj električnim automobilima, a ona će debitovati izlaskom limuzine EQS naredne godine. Platforma MEA će omogućiti veću fleksibilnost kada je reč o proporcijama vozila, međuosovinskom rastojanju i praktičnosti.

Mercedes će ponuditi različite baterije za EQE, uključujući bateriju od 100 kWh koja bi mogla da omogući domet od gotovo 700 kilometara. Gotovo je sigurno da će se ova baterija pojaviti u najskupljem modelu, dok će jeftinije verzije imati baterije manjeg kapaciteta i dometa.

Kada je reč o novoj platformi, na listi prioriteta je ultrabrzo punjenje. Baterija modela EQE bi trebalo da se napuni do 80 posto kapaciteta za 20 minuta.

Izvor: Klix.ba / Autoexpress.co.uk

Render: Autoexpress.co.ukčitanja : 399Komentari