home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lamborghini EV

Prvi potpuno električni Lamborghinijev automobil je zvanično potvrđen (u prodaji će se naći u drugoj polovini decenije), a italijanski proizvođač je najavio i da će celu svoju ponudu elektrifikovati do 2024. godine.

Predsednik Lamborghinija Stefan Winkelmann je predstavio novu strategiju kompanije pod nazivom Direzione Cor Tauri tvrdeći da je novi pristup brenda potreban u kontekstu radikalnog menjanja sveta, prenosi Seebiz.

"Naš odgovor je plan potpunog zaokreta i put ka održivoj budućnosti s tim da uvek ostanemo verni našem DNK", rekao je Winkelmann.

Lamborghinijev plan ima tri faze. Prva je nazvana "Celebrating the combustion engine" i odnosi se na nove modele u ovoj i sledećoj godini, uključujući dva nova modela s V12 motorima od kojih će jedan verovatno biti naslednik Aventadora. Automobili iz ove faze će odati počast periodu kontinuiranog uspeha, a korišćenjem motora s unutrašnjim sagorevanjem će se proslaviti bogato nasleđe brenda.

Nakon ova dva V12 modela, Lamborghini će krenuti putem potpune hibridne ponude do 2023. godine. Brend je već ponudio svoj prvi blagi hibridni model u formi hiperautomobila Sian, ali svoju prvu serijsku proizvodnju hibrida namerava da počne za dve godine. Do kraja 2024. godine će cela Lamborghinijeva ponuda biti elektrifikovana, tako da se mogu očekivati hibridna verzija Urusa uz hibridne naslednike Huracana i Aventadora.

Cilj Lamborghinija je da smanji emisiju CO2 za 50 posto do 2025. godine, a kako bi se to ostvarilo, uložiće se 1,5 milijardi evra u elektrifikaciju. Kulminacija će biti dolazak prvog potpuno električnog Lamborghinija u drugoj polovini decenije. Detalji nisu otkriveni, ali je potvrđeno da će to biti potpuno novi model koji će postati četvrti član ponude.

Električni model će biti pozicioniran na vrh svog segmenta te će kao električni hiperautomobil predstavljati rivale modelima među kojima su NIO EP9 i Lotusu Eviji

Izvor: Seebiz.eu

Foto: Lamborghiničitanja : 578Komentari