home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Hyundai Prophecy

Hyundai je u martu saopštio da radi na više novih vozila sa nultom emisijom štetnih gasova (među njima je i dugo najavljivani Ioniq 6), a potvrdio je i svoje planove koji podrazumevaju bar 11 novih električnih vozila do kraja ove decenije.

Hyundai je inače postavio novi cilj, a to je prodaja od 1,87 miliona električnih vozila godišnje od 2030. godine.

Kao deo plana, Hyundai će lansirati tri električne limuzine, šest SUV vozila, jedno lako komercijalno vozilo i jedan neodređeni „model novog tipa“. Prvi koji stiže biće Ioniq 6, a zatim i Ioniq 7 tokom 2024. godine.

Najnovije najave iz Hyundaija kažu da će Ioniq 6 premijeru imati 14. jula na sajmu u Busanu, a radi se o električnom sedanu čiji izgled je inspirisan Hyundai Prophecy konceptom (na slici).

Još u septembru prošle godine su mediji pisali da je laniranje Ioniqa 6 pomereno za sredinu 2022., kako bi se izvršile određene izmene. S tim u vezi, automobil je produžen za 20 mm, branici i svetla su restilizovani, a dobio je baterije od 77.4 kWh (umesto 72.6 kWh).

Ioniq 6 je baziran na E-GMP platformi i na početku će najsnažnija verzija imati dva elektromotora i 308KS, kao i pogon na sva četiri točka. Što se dometa sa jednim punjenjem baterija tiče, pominje se brojka od 515 km.

Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 350Komentari