home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Amarok

Dok se priprema da oživi Scout brend sa električnim SUV-om i pikapom, Volkswagen razmatra i mogućnost lansiranja robusnog električnog vozila.

Izvršni direktor za Volkswagen komercijalna vozila Karsten Intra je u razgovaru sa novinarima takođe govorio i o eventualnom VW električnom SUV-u.

S tim u vezi, Intra navodi da Volkswagen i Ford analiziraju T6 platformu koja se koristi za Ranger i Amarok (na slici) kako bi videli da li bi bila dobra za EV aplikaciju: „Razmatramo je zajedno sa Fordom. To je još uvek na dnevnom redu."

Mediji spekulišu da će takav model biti oblikovan po uzoru na VW ID Ruggdzz, konceptualni električni SUV-a za sve terene koji nikada nije predstavljen javnosti, ali su neki članovi medija imali priliku da ga vide još 2019. godine.

Dok je ID Ruggdzz bio baziran na MEB platformi VW Grupe, istoimeno serijsko vozilo bi bilo bazirano na pomenutoj T6 arhitekturi koju takođe koristi Ford za svoj Everest SUV sa sedam sedišta.

Ukoliko VW odobri robusni električni SUV za proizvodnju, biće mu potrebna baterija od najmanje 110 kWh, prema zvaničnicima kompanije koje citira Autocar. Sve ispod ne bi bilo dovoljno da isporuči domet i kapacitet vuče koje bi kupac očekivao od SUV-a.

Petr Sulc, viši član VW-ovog tima za globalne proizvodima, rekao je početkom decembra 2022. da se električni SUV baziran na Amaroku neće sukobiti sa Scoutom. Prvi bi imao globalnu privlačnost, dok bi drugi pre svega ciljao na Sjedinjene Države, tako da bi rizik od kanibalizacije prodaje bio minimalan.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 272Komentari