home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Audi Grandsphere

Audi trenutno nema na raspolaganju veliku električnu limuzinu, ali to će se promeniti krajem 2024. sa predstavljanjem nove generacije A8.

Kako navode britanski mediji, ljudi iz Ingolštata nameravaju da prodaju svoj budući vodeći model samo kao EV. Novi A8 će se pojaviti sledeće godine sa stilom koji će biti pod velikim uticajem Grandsphere koncepta (na slikama). Taj koncept je predstavljen u septembru 2021. i jedan je od četiri Sphere koncepta koje je Audi razvio da bi najavio svoju električnu liniju. Kompanija naime namerava da lansira samo električne modele od 2026. i da prekine prodaju SUS modela do 2033. godine.

Audi Grandsphere

U razgovoru za britanski Autocar, šef dizajna Audija Mark Lihte je rekao da je Grandsphere "veoma blizu" toga kako će izgledati novi A8. Pomenuo da to neće biti kopija koncept automobila, ali da je ovo "veoma konkretni tizer" budućeg serijskog modela.

Britanski časopis tvrdi da će se zvati A8 E-Tron i da će se bazirati na arhitekturi Premium Platform Electric (PPE) koja je razvijena zajedno sa Porscheom.

Za Audi Grandsphere Lihte kaže da je „sve u vezi sa sjajnim nastupima. Impresivno i lično. Veliko iskustvo visoke klase za sva čula“.

Što se dimenzija tiče, Grandsphere Concept je dugačak 535 cm, širok 200 cm, visok 139 cm i ima međuosovinsko rastojanje od 319 cm, dok su točkovi od 23 inča.

Za pogon se brinu dva elektromotora sa ukupno 530 kW/720 KS i 960 Nm, ubrzanje od 0 do 100 km/h traje nešto više od 4 sekunde, a domet sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija od 120 kWh je 750 km (po WLTP-u). Takođe, na brzom punjaču je moguće napuniti do 80% kapaciteta baterija za oko 20 minuta.

Sledećih nekoliko godina će inače biti prelazne za Audi jer ide ka potpunoj elektrifikaciji, sa serijom osnovnih električnih vozila koja će stići zajedno sa novim modelima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Lihte ističe: „Radimo na električnim vozilima i naslednicima SUS modela. Uskoro ćemo videti najveće lansiranje proizvoda u istoriji Audija sa više od 20 automobila u naredne dve i po godine.”

Naravno, mnogi od njih će biti derivati u okviru osnovnih linija modela, ali videćemo promene u celom portfelju i nove čisto električne Audije u naredne tri godine.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 437Komentari