home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
BMW Serije 1

Dok čekamo da aktuelni BMW Serije 1 dobije restilizovanu verziju, iz nemačke kompanije stižu i vesti koje se tiče njegove potpuno nove generacije.

Tačnije, BMW navodno planira potpuno električnog naslednika Serije 1.

Tako Ilka Horstmajer iz Upravnog odbora BMW AG, u razgovoru sa novinarima, otkriva da bavarski proizvođač automobila želi da nastavi da nudi modele u „svakom segmentu“.

Na pitanje o električnoj Seriji 1 ili drugom kompaktnom EV, Horstmajer kaže: „Pre svega, poslujemo u premium segmentu tržišta. Dakle, postoji razlika u kupcima, oni se razlikuju od onih u drugim segmentima. Ali fokusiramo se na čitav asortiman modela. Ne fokusiramo se samo na vrhunske. Želimo da ponudimo našim kupcima modele od Serije 1 do Rolls-Roycea, od Minija do Rolls-Roycea. Zato imamo ponude za kupce u svakom segmentu. Zaista verujem da bi svako trebalo da ima priliku da kupi BMW u premijum segmentu.”

Ovo potvrđuje da BMW neće napustiti kompaktni segment nakon što aktuelna generacija Serije 1 izađe iz proizvodnje. Sadašnja Serija 1 je debitovala 2019. godine i očekuje se da će dobiti fejslift tokom 2024. godine, što znači da će preživeti još najmanje nekoliko godina. To takođe znači da bi potpuno električni naslednik BMW i1 mogao da stigne u drugoj polovini decenije, služeći kao ulazna tačka u budućoj liniji električnih vozila.

Iako još nije poznato koji stil karoserije će BMW izabrati za svoj kompaktni EV sledeće generacije, moguće je da to opet bude hečbek sa petoro vrata, sa dizajnerskim jezikom koji je uveo koncept Vision Neue Klasse.

Kompaktni model bi mogao da deli svoje osnove sa BMW iX1/iX2 SUV-ovima i električnim Mini Cooper/Countrymanom ili da se bazira na novijoj arhitekturi namenjenoj EV.

Rivali BMW-a i1 bi mogli da budu Audi A3 sledeće generacije i Mercedes A klase koji će takođe postati samo EV modeli do kraja decenije.

Priredio: Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 686Komentari