home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Ford Capri

Osim slavnog imena, novi Capri neće imati ništa sa starim modelom koji se proizvodio između 1968. i 1986. Ford će oživeti novi Capri u formi crossovera, a pokretaće ga struja. Biće baziran na Volkswagenovoj MEB platformi.

Ford nema vremena za čekanje, a uveliko kasni s razvojem električnih modela. Pored partnerstva s Volkswagenom, koje će ih delom ubrzati u tom procesu, Ford iz rukava vadi stare asove kako bi što pre isplivao na zelenu granu. S tim u vezi, već iduće godine Ford oživljava legendarni Capri. Možda se nekima neće svideti, ali ovo slavno ime će tada nositi električni crossover coupe baziran na Volkswagenovoj MEB platformi i s tehnologijom preuzetom iz Forda Explorera, odnosno sa tehnoloških donatora VW ID.4/ID.5.

Capri je svojevremeno nazvan evropski Mustang, a proizvodio se između 1968. i 1986. godine. Sada će se ovo kultno ime vratiti u ponudu Plavog ovala nakon 38 godina pauze. Tako će nova generacija Forda Caprija biti lansirana 2024. godine, ali neće imati nikakve druge veze sa starim modelom. To je zato što će novi Capri biti ponovno osmišljen u obliku električnog crossover coupea, koji će biti konkurent Volkswagenu ID.5, Peugeotu e-3008 i Volvou C40.

Prema pisanju britanske publikacije Autocar, koja je snimila budući model skriven ispod kamuflaže, budući Capri biće baziran na MEB platformi koju je razvio Volkswagen. Uglavnom, novi Ford Capri će biti mlađi brat Explorera od kojeg će preuzeti elektromotore. Prema dosadašnjim informacijama, budući Capri imaće elektromotore snage između 168 i 335 KS, a napajaće ih baterije od 52 kWh ili 77 kWh.

Ford EXplorer EV

Štaviše, budući Ford Capri bi profitirao od autonomije od oko 480 kilometara, a moći će da se puni na brzom punjaču crpeći maksimalnu struju do 170 kW. Ford još uvek nije potvrdio tačan datum dolaska novog-starog modela.

Izvor: Klix.ba / Autocar.co.uk

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Fordčitanja : 647Komentari