home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Lotus Type 135

Lotus je i zvanično potvrdio da će njegov dugo očekivani potpuno električni sportski automobil biti predstavljen sledeće godine, dok se isporuke kupcima očekuju 2027.

Sportski automobil, koji je trenutno poznat pod kodnim imenom Type 135, trebalo bi da košta oko 75.000 funti, a Lotus računa da može da plasira između 10.000 i 15.000 automobila godišnje širom sveta kada se proizvodnja pokrene u Hethelu.

Ove brojke pokazuju koliko će novo električno vozilo biti važno za brend koji se brzo razvija.

„Taj projekat trenutno ide punim tempom“, kaže Lotusov potpredsednik dizajna Ben Pejn za Top Gear. „Dizajn je nešto što moramo da izbalansiramo i da ga pogodimo, tako da ga uopšte ne shvatamo olako. Mnogo stvari je isprobano i pogledano.”

„Biće veoma zanimljivo kada konačno budemo mogli da ga pokažemo ljudima. To je još jedan korak napred, rekao bih za brend Lotus.”

To znači i da će i svojim imenom napraviti korak napred, umesto da se ponovo koristi neki strari naziv poput Elise, Elan ili Esprit.

Glavni komercijalni direktor Lotusa, Majk Džonston, rekao je o zvaničnom imenu Type 135: „Daću vam ekskluzivu, verovatno će počinjati sa E. Ali iskreno, još nismo doneli odluku. Postoji niz različitih imena koja bismo mogli da koristimo, ali u ovoj fazi nema odluke. Međutim, ako ćete koristiti staro ime, ono mora zaista imati legitimitet. Postoje neka imena koja su ikona, tako da ako želite da koristite bilo koje od njih, morate biti 100 posto sigurni da će funkcionisati sa ovim proizvodom. Videli ste to kod drugih brendova gde možda nije funkcionisalo baš najbolje."

Lotus EV

Postoji još jedan proizvod za koji će Lotus morati da pronađe ime. Trenutno nazvan Type 134, električni SUV koji je manji od modela Eletre biće predstavljen kasnije ove godine, a isporuke bi trebalo da počnu 2026.

To će biti Lotusov veoma značajan model po obimu prodaje, sa ulaznom cenom od oko 55.000 funti i ciljanom cifrom prodaje između 80.000 i 90.000 automobila godišnje.​

Priredio: Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 375Komentari