home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
BMW I16

Šef BMW dizajna Domagoj Dukec je nedavno na Instragramu objavio slike onoga što je interno poznato kao sportski automobil „I16“.

BMW I16 je trebalo da bude serijska verzija Vision M Next koncepta iz 2019. godine, zamišljenog kao potencijalno ponovno rođenje legendarnog M1 superautomobila.

BMW I16

Dukec kaže da je I16 razvijen u roku od 12 meseci od kada je koncept zvanično otkriven. On dalje pominje da bi koristio kompozitnu strukturu i8 da se ubrza razvoj, kako se ne bi počinjalo od nule. Konceptni automobil je imao turbo motor sa četiri cilindra koji je radio sa električnim motorom, sa kombinovanom snagom od 600 KS i pogonom na sve točkove.

Kada je M Vision Next imao svoju premijeru, BMW je naveo ubrzanje do 100 km/h od tri sekunde i maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Šefovi u BMW-a na kraju ipak nisu odobrili serijski I16. O tome Dukec na Instagramu kaže: „Svet se promenio 2020. I tako je rad na projektu, nažalost, morao da bude zaustavljen.” Verovatno je mislio na pandemiju koronavirusa koja je primorala kompaniju da bude pažljivija sa budžetima i pokloni prioritet drugim projektima.

BMW I16

U više izveštaja iz 2020. navodi se da je projekat ukinut zbog previsokih troškova razvoja. Umesto superautomobila, veoma kontroverzni XM je dobio zeleno svetlo za proizvodnju kao plug-in hibridni SUV baziran na platformi CLAR.

Kako navodi BMW Blog, Dukec je možda nagovestio da je nešto zanimljivo u fazi planiranja: „Nikada nećemo prestati da sanjamo i istražujemo nove mogućnosti, a uvek je novi projekat koji čeka iza ugla.”

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 1500Komentari