home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Vilner Trabant

Čuvena tjunerska kuća iz Bugarske, Vilner, specijalizovana je za prerade automobila svih marki, uključujući i najskuplje modele super-automobila i ultra-luksuznih limuzina.

U poslednje vreme tema njihovih kreativnih radova su automobili koji su obeležili osamdesete godine. Među njima se našao i Trabant, auto koji je uz Wartburga održavao Istočnu Nemačku i istok Evrope na točkovima za vreme komunizma.

Vilner Trabant

Mi u Srbiji nemamo taj odnos prema Trabantu kakav su imali u drugim zemljama, ali je svakako zanimljivo da se pokaže šta je taj auto za njih predstavljao.

Vilner Trabant

Iz tog razloga Vilner je odlučio da se posveti Trabantu, koji je bio vrlo popularan i u Bugarskoj. Uzeli su jedan primerak proizveden posle maja 1990. godine. To je prelomni trenutak koji je označio početak kraja Trabanta. Tada je, umesto dvolicilindarskog dvotaktnog motora počela ugradnja četvorocilindarskog motora zapremine 1043 ccm iz VW Pola prve generacije. Imao je 45 konjskih snaga, četvorostepeni menjač i masu od 700 kilograma. Modernizacija nije mnogo pomogla, s obzirom da je proizvodnja ubrzo prekinuta posle ujedinjenja Nemačke.

Vilner Trabant

Trabant je danas simbol jednog vremena i cene su im sve veće. Za razliku od devedesetih, kada je mogao da se kupi za svega nekoliko maraka, danas je situacija dosta drugačija.

Vilner ne navodi cenu sređivanja njihovog primerka ali sigurno je da nije malo koštalo. Polako dolazi vreme kada će vožnja Trabantom biti više nego cool…

Izvor: Magazinauto.com

Foto: Vilnerčitanja : 490Komentari