home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes S73 T AMG

Sultan od Bruneja je poznat po jednoj od najluđih i najvećih kolekcija automobila na svetu. Pritom su poznati brendovi za njega pravili posebne jedinstvene modele prema njegovim željama. Među njima je i ovaj – Mercedes S73 T AMG.

O čemu je reč? Sultan je želeo S klasu u karavanskoj verziji sa 7,3 litarskim V12 AMG motorom iz srca Pagani Zonde. Rezultat? Upravo to – 1996. godine isporučen mu je prvi primerak (na kraju ih je uzeo 10 !), piše Jutarnji.hr.

Mercedes S73 T AMG

Pomenuti 7,3 litarski motor razvija 555 KS i ujedno predstavlja i najveći motor ikada ugrađen u neki Mercedesov model (ugrađivao se i u SL 73 AMG), a u stvari je napravljen na osnovi V12 atmosferca zapremine 6 litara kome je u AMG-u zapremina povećana na već pomenutih 7,3 L.

Mercedes S73 T AMG

Inženjeri iz Mercedesa i AMG-a su morali dobro da se pomuče kako bi limuzinsku verziju S klase pretvorili u karavansku verziju. Uz to, napravljene su dorade na oslanjanju, automobil je postavljen na 19-inčne crne monoblock naplatke, a snaga se prenosi putem 5-stepenog automatskog menjača. U unutrašnjosti se nalaze i posebna kožna sedišta.

Sultan je, kao što smo napomenuli, preuzeo 10 primeraka, a u kakvom su stanju oni danas nije poznato. Ipak, Michael Shehan, prodavac iz kompanije Ferrari Online je izjavio da je kolekcija videla bolje dane...

Izvor: Jutarnji.hrčitanja : 2993Komentari