home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Mazda MX-5 NA restomod

20 Sep 2022 - 12:40 Tuning Link
Mazda MX-5 NA restomod

Italijanska kompanija Gorgona Cars je napravila restomod Concept NM na bazi Mazde MX-5 prve generacije (NA).

Concept NM (Naked Monoposto) je speedster sa samo jednim sedištem, poboljšanom šasijom i modernim pogonom SkyActiv-G koji potiče iz četvrte generacije MX-5.

Mazda MX-5 NA restomod

Baziran na MX-5 NA, Concept NM odlikuju brojne vizuelne i mehaničke modifikacije. Počev od eksterijera, izabran je stil karoserije barchetta, inspirisan Mazdom Miata M Speedster (NA) iz 1995. godine, Miata Mono-Posto (NB) iz 2000. i Mazdom MX-5 Speedster (ND) iz 2015.

Mazda MX-5 NA restomod

Uklonjeni su vetrobransko staklo i krov, a kabini je dodat poklopac u boji karoserije ostavljajući izloženo samo vozačevo sedište. Tu je i aerodinamička grba iza naslona za glavu i integrisani spojler na poklopcu prtljažnika sličan onom na konceptu Mazde M2-1006 CobraSter iz 1992. godine. Kao opcija, hauba, prednji blatobrani i vrata mogu da budu napravljeni od ugljeničnih vlakana.

Mazda MX-5 NA restomod

Tu su i prednji spliter, LED svetla, manja vrata, novi retrovizori, aerodinamički optimizovan pod i zadnji difuzor. Svi hromirani detalji su ofarbani u mat crnu boju, u kontrastu sa žutom bojom i tamnim 15-inčnim Enkei RPF1 točkovima sa gumama Yokohama A052.

Vozilo ima jedno trkačko sedište RCC-a sa sigurnosnim pojasom u četiri tačke, Momo volanom i presvlakama od alkantare, a nema klima uređaja, infotainmenta ni  audio sistema. Ovde i podatak da zapremina prtljažnika iznosi samo 160 litara

Motor je atmosferski 2,0 litarski SkyActiv-G iz modernog MX-5 ND, sa 133 kW/184KS i 205 Nm obrtnog momenta. Snaga se šalje na zadnju osovinu preko šestostepenog manuelnog menjača i samoblokirajućeg zadnjeg diferencijala.

Gorgona Cars ne otkriva detalje o performansama, ali sa težinom od 830 kg Concept NM je sigurno brži od prosečne Miate.

Dinamika vožnje je unapređena modifikovanim oslanjanjem, a tu je i poboljšani kočioni sistem.

Gorgona Cars namerava da proizvede mali broj primeraka, po ceni od 70.000 evra plus porez (cifra ne uključuje automobil donator).

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 269Komentari