home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Izvor : www.danas.co.yu

Delegacija Folksvagena, najvećeg proizvođača putničkih vozila u Evropi posetila je juče Zastavu gde je sa poslovodstvom kragujevačke fabrike i nadležnima u Ministarstvu ekonomije iza zatvorenih vrata razgovarala o predstojećoj privatizaciji Fabrike automobila. Posle upoznavanja sa uslovima tendera predstavnicima Folksvagena, saznaje Danas, predstavljeni su proizvodni potencijali pogona (karoserija, lakirnica i montaža), ali i mehanička obrada i preseraj.
Ovom posetom razrešena je misterija ko se krije iza "jedne velike evropske kompanije koja je zainteresovana za kupovinu Zastavine fabrike automobila". Misterija je bila utoliko veća ako se zna da je Zastava u međuvremenu ponovo uspostavila saradnju sa Fijatom, ali i sa Dženeral motorsom (preko Opela) kao i da će tokom godine u Zastavi početi da se proizvodi Opelov model "astra klasik". Bilo je kontakata i sa Tojotom i još nekim japanskim firmama, kao i sa Fordom, ali je ta američka kompanija nedavno kupila jednu firmu u Rumuniji i time odustala od dolaska u Kragujevac. Na Mercedes, Audi i slične kompanije niko nije ni pomišljao pošto je reč o firmama koje uglavnom proizvode vozila više klase.
S druge strane, ni Folksvagena se niko nije setio verovatno zbog izjave ministra Dinkića da je već o "velikoj svetskoj kompaniji koja nikada nije bila zainteresovana za Zastavu". To, međutim, nije tačno s obzirom na to da je Folksvagen, krajem 80-ih prošloga veka, privučen Zastavinim "poslom stoleća" (izvoz "juga" u Ameriku) bio zainteresovan za Zastavu. Folksvagen je tih godina bio spreman da od Zastave načini ono što je nešto docnije učinio sa češkom Škodom. U toj nameri, međutim, nije uspeo, pošto je tadašnje poslovodstvo Zastave pregovaralo sa Fijatom i o formiranju zajedničke kompanije u Kragujevcu. Folksvagen je zato odlučio da ode u Češku gde je od Škode uspeo da napravi respektabilnog proizvođača automobila. Zastava i Fijat nikada nisu formirali zajedničku kompaniju jer je taj poslovni poduhvat na samom startu osujećen međunarodnim sankcijama SR Jugoslaviji. Ovoga puta odluka o eventualnom partnerstvu između Folksvagena i Zastave, neće zavisiti od stava poslovodstva Zastave, već isključivo od procene menadžmenta Folksvagena da li se isplati prihvatiti tenderske uslove prodaje Fabrike automobila.

Z. Radovanovićčitanja : 946Komentari

Nestabilna politicka situacija je veliki problem za Zastavu
nece nista biti pre juna
ako i tad nesto bude

i nije problem samo Zastava,
nasa prateca industrija nema kvalitet, nema tehnologiju

Autor Marko 20 Mar 2008, 14:37