home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : www.tanjug.co.yu

Poznati češki proizvođač teretnih i specijalnih vozila "Tatra" namerava da se vrati svojim počecima - proizvodnji putničkih automobila, ali u "retro stilu".
"Razmatramo proizvodnju putničkog automobila. Sve još moramo da preračunamo i pripremimo, ali imamo ogroman broj zahteva od 'Tatra klubova' iz celog sveta", rekao je direktor "Tatre", Amerikanac Ronald Adams u razgovoru za praški privredni dnevnik "Hospodaržske novini".
On je objasnio da to neće biti masovna proizvodnja, jer "Tatra" ne može da konkuriše "mercedesu", "škodi", niti bilo kome ko proizvodi milion automobila godišnje.
"Tražimo mogućnost da obnovimo proizvodnju dva ili tri stara modela 'tatre', s tim što bismo koristili šasiju nekog velikog proizvođača", rekao je Adams.
Vozila će biti u retro stilu. Karoserija i enterijer izvorni, a šasija proizvedena u saradnji sa nekom drugom fabrikom, kao što je "Ford", "Škoda" ili "Subaru", koja će moći da obezbedi i servis, precizirao je direktor "Tatre".
U fabrici znaju da bi već sada u SAD mogli da prodaju približno stotinu takvih vozila.
Međutim zbog nedostatka ljudi, "Tatra" ne uspeva da zadovolji ni potražnju za teretnim vozilima, tako da proizvodnja automobila neće početi pre sledeće ili 2010. godine.
U međuvremenu, priprema se akvizicija koja bi omogućila povećanje kapaciteta i obezbedila prostor za proizvodnju putničkog automobila, prenele su "Hospodaržske novini".
U svom osnovnom programu, posle potvrde narudžbine za češku vojsku, kojoj će isporučiti 556 srednjih teretnih vozila, "Tatra" gleda i preko okeana.
U igri je mogućnost da vozila iz te češke fabrike budu uključena u opremu jedne od najbolje opremljenih armija sveta, američke mornaričke pešadije, preneo je server "idnes.cz".
Oklopno vozilo "vajldket" (Wildcat), koje je napravljeno od klasične šasije proizvedene u "Tatri" i izraelske nadgradnje, učestvovalo je početkom ove godine na probnim vožnjama u američkoj pustinji u Nevadi.
"Amerikanci nisu mogli da shvate šta sve naše vozilo može da preveze samo na dve osovine", opisao je rezultate testova u Nevadi predsednik firme "Tatra Amerika" Dankan Selers (Duncan Sellars).
Češka armija je ovih dana, posle dugih ispitivanja, prihvatila novi tip vojnog vozila "tatra 810".čitanja : 927Komentari