home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : www.tanjug.co.yu

Potpredsednik "Fijata" Alfredo Altavila i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović danas su u tom gradu potpisali Memorandum o razumevanju kojim se ta torinska fabrika automobila oslobađa plaćanja lokalnih taksi i poreza u narednih 10 godina.
Memorandum predviđa i besplatno ustupanje zemljišta "Fijatu" za slučaj proširenja proizvodnih kapaciteta.
Nakon potpisivanja Memoranduma gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da su Kragujevačani ostvarili san koji su sanjali više od 50 godina.
"Mi smo deca 'Fijata', radnici su ovde podjednako dobri i proizvodićemo automobile istog kvaliteta kao u što se proizvode u Italiji", kazao je Stevanović.
Altavila je ponovio da je važan dan za "Fijat" potpisivanje saradnje sa "Zastavom" što predstavlja jedan od, kako je rekao, za nas najbitnijih projekata kada je reč o globalnoj strategiji.
"Ovde u Kragujevcu, u Srbiji, izrađivaće se dva potpuno nova modela automobila koji će se biti prodavati u celom svetu", rekao je Altavila.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

Podsećanje radi, Fiat, prema potpisanom Memorandumu o razumevanju, namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. godine počne sa proizvodnjom potpuno novog modela automobila A klase, a planira se proizvodnja od 200.000 vozila godišnje. Do kraja 2010. godine Fiat bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela iz B klase, čime bi ukupna proizvodnja u Zastavi porasla na 300.000 vozila godišnje.  
Memoranduma predviđa da ova torinska fabrika sa investicijama od 700 miliona evra postane vlasnik 70 odsto "Zastave", dok u vlasništvu države Srbije ostaje 30 odsto.

VIDEO : Memorandum o saradnji sa Fiatomčitanja : 908Komentari