home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : www.tanjug.co.yu

Indijski proizvođač kamiona i automobila "Tata motors" objavio je da je okončao preuzimanje kompanija "Jaguar" i "Land rover" od njihove matične kompanije "Ford", u transakciji vrednoj 2,3 milijarde dolara.
U saopštenju na berzi u Mumbaju, "Tata" je navela da ugovor o preuzimanju podrazumeva vlasništvo nad "Jaguarom" i "Land roverom", sva neophodna prava intelektualne svojine, fabrike za izradu automobila i dva unapređena dizajn centra u Britaniji.
"Tata" je, inače, objavila ugovor o kupovini filijala americkog "Forda" početkom ove godine.
"Jaguar" i "Land rover" su dve čuvene britanske robne marke koje imaju velike mogućnosti za uspešan razvoj, pa će i u narendom periodu zadržati svoj cenjeni identitet, rekao je predsednik "Tate" Ratan Tata.
On je najavio da će njegova korporacija nastojati da podrži rukovodstva "Jaguara" i "Land rovera" u njihovim naporima da postignu još bolji rezulatat. Novi izvršni direktor te dve firme biće Dejvid Smit, koji se i sada nalazio na njihovom čelu. U britanskim fabrikama je zaposleno oko 16.000 radnika.
"Ford" je bio prinuđen da proda "Jaguar" i "Land rover" kako bi mogao da se orjentiše na proizvodnju automobila u SAD, na kojima je beležio finansijski manjak, u nadi da će za dve godine ponovo biti profitabilan.
Prošle godine "Ford" je prodao i svoju vodeću britansku filijalu "Aston Martin". Američka kompanija će i dalje nastaviti da snabdeva "Jaguar" i "Land rover" motorima i drugim delovima za automobile.čitanja : 810Komentari